Hírek

2014.01.08. 19:10

Változások a munkaügyben

Számtalan változás történt az új évben a munkaügyi támogatások és az ügyintézés rendszerében. Lapunk Buday Attilát, a megyei munkaügyi központ igazgatóját kérdezte.

Klecska Ernő

- Január 1-től a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) havi 101 500, a garantált bérminimum 118 000, a közfoglalkoztatási bér 77 300, a garantált közfoglalkoztatási bér 99 100 forint - tájékoztatott a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazgatója.

Változott az álláskeresők támogatása és a keresetpótló juttatás is. Az álláskeresési járadék, amelyet legfeljebb 90 napig lehet folyósítani, a munkaerő-piaci járulékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér 100 százaléka, azaz 101 500 forint havonta, illetve 3 383 forint naponta. A nyugdíj előtti álláskeresési segély a a kérelem benyújtásának időpontjában hatályos minimálbér 40 százaléka, 40 600 forint havonta, 1 353 forint egy napra. Az ennél alacsonyabb járadékalap esetén a havi összeg a járadékalap 40 százaléka, a napi összeg pedig ennek harmincad része. A keresetpótló juttatás a megállapításakor hatályos közfoglalkoztatási bér 60-100 százaléka közötti mértékben, mérlegelési jogkörben megállapított összeg. Ez havi 46 380-tól 77 300 forintig terjedhet, de csak a munkaügyi kirendeltség által ajánlott, vagy elfogadott intenzív heti 20 órás képzésben való részvétel esetén jár!

Buday Attila, a megyei kormányhivatal munkaügyi központja igazgatója ismertette a részleteket

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 százaléka, azaz havi 22 800 forint. Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra az jogosult, akinek az aktív korúak ellátására való jogosultságát megállapították, kivéve azt, aki rendszeres szociális segélyre (RSZS) jogosult.

Egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke 6810 forint havonta, 227 forint naponta. Egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a törvény alapján nem jogosult, továbbá a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, illetve a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás, valamint a szövetkezetekről szóló törvényben meghatározott tagi munkavégzés esetén a szociális szövetkezet.

Az egyszerűsített foglalkoztatás során fizetendő közteher nem változott. E szerint mezőgazdasági és turisztikai idénymunka idénymunka esetén napi 500 forintot kell fizetni. Ez a mérték alkalmi munka esetén 1000, filmipari statisztaként pedig 3000 forint. Az ellátás alapja az egyszerűsített foglalkoztatás során jogviszonyban álló számára kifizetett (nettó) bér.

Sokakat érdekelhet a vállalkozóvá válást elősegítő támogatásra vonatkozó módosítás. A foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, valamint a Munkaerő-piaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásról szóló 6/1996. MüM rendelet 10. paragrafusában foglaltak alapján a legfeljebb 3 millió forintig terjedő tőkejuttatás esetén elegendő egy hónapos álláskeresőként történő nyilvántartásba vétel a korábbi 3 hónap helyett , a legfeljebb hat hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb minimálbér összegéig terjedő támogatás, illetve a tanácsadás költségeinek igénylésénél nincs a nyilvántartásba vételnek alsó határa.

Változott az ügyintézési határidő szabályozása is. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény értelmében 2014. január 1-jétől az ügyintézési határidő főszabály szerint 21 nap. Ennél rövidebb határidőt bármely jogszabály, hosszabbat pedig törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!