Hírek

2006.02.27. 15:18

Válságkezelõ stábot állít fel az orosz kormány a madárinfluenza terjedése miatt

Moszkva, 2006. február 27., hétfõ (MTI/AFP/Reuters) - Vlagyimir \r\nPutyin orosz elnök kezdeményezte hétfõn, hogy a kormány állítson fel \r\nválságkezelõ stábot a madárinfluenza terjedése miatt.\r\n

Mórocz Zsolt

Az új testületet Dmitrij Medvegyev miniszterelnök-helyettes, az elnök egyik bizalmasa fogja vezetni.

rn

Oroszországban egyre nagyobb területet érint a madárinfluenza. A katasztrófavédelmi minisztérium szakértõi vasárnap közölték, attól tartanak, hogy hamarosan az ország teljes déli térségét sújthatja a madárinfluenza. A betegség elleni küzdelmet összehangoló moszkvai központ tájékoztatása szerint is megnõtt annak a valószínûsége, hogy a kór elterjed a föderáció déli térségében, és megbetegíti a baromfiállományt. A dél-oroszország Sztavropoli területen már ki is mutatták elhullott háziszárnyasokban a madárinfluenza emberre is veszélyes vírusának H5N1-es altípusát. A nyugati szomszéd Krasznodari területen egy baromfitelepen egyelõre ismeretlen okból több mint negyvenezer háziszárnyas pusztult el. A telep bejáratánál fertõtlenítõvel töltött útakadályokat helyeztek el, a közelben elhaladó jármûveket fertõtlenítõ folyadékkel permetezik le, a szárnyasokat pedig zárt térben tartják a továbbiakban.

rn

Grúziában hétfõn megerõsítették, hogy H5N1 vírust hordoztak a kaukázusi ország fekete-tengeri partvidékén megtalált elhullott hattyúk. A Törökországgal, Oroszországgal és Azerbajdzsánnal határos Grúziában eddig - a három szomszédos országgal ellentétben, ahol már korábban azonosították a vírust - nem volt madárinfluenzás megbetegedés.

rn

Bosznia-Hercegovinában viszont elõször fedezték fel a H5N1 vírust. Két elhullott hattyúból vett szövetmintákon izolálták a vírust az Európai Unió brit referencialaboratóriumában. A vízimadarak február közepén a Plivsko-tónál, Jajce közelében pusztultak el - jelentette be Jozo Bagaric, a boszniai állategészségügyi intézet igazgatója.

rn

Két héten belül a második megerõsített madárinfluenzás esetrõl számolt be hétfõn Horvátország mezõgazdasági minisztériumának szóvivõje. Az elhullott hattyút egy héttel ezelõtt találták meg az ország déli részén, Trogir városa mellett, nem messze Splittõl. Elõzõleg ugyanebben a körzetben, Ciovo szigetén bukkantak rá egy, a H5N1 vírus által elpusztított hattyú tetemére.

rn

A laboratóriumi vizsgálatok elsõ eredményei nem mutatnak arra, hogy madárinfluenzával fertõzõdött volna meg az a fiatalember, akit vasárnap a Duna deltavidékén lévõ falujából szállítottak Bukarestbe. A 21 éves beteg a dél-romániai Cetatébõl származik, ahol február elején madárinfluenza-gócot fedeztek fel a baromfiállományban.

rn

Afrikában is terjed a kór. A nigériai kormány hétfõn megerõsítette, hogy újabb két szövetségi államban mutatták ki a H5N1 vírust az ország északi részén. Yobe és Nassarawa állam ezzel a madárinfluenza-vírustól sújtott Kano, Kaduna, Plateau, Bauchi és Katsina államokhoz, valamint Abuja szövetségi fõváros körzetéhez csatlakozott. Markosz Kiprianu, az Európai Unió egészségügyi biztosa a hét második felében Nigériába látogat, hogy felajánlja az unió segítségét a H5N1 vírus terjedése elleni küzdelemhez.

rn

Második afrikai országként a szomszédos Nigerben is megjelent a kór. A vírus jelenlétét kacsákból vett szövetminták vizsgálatai igazolták az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) padovai laboratóriumában. A minták Niger déli részébõl származtak, Magaria város térségébõl, amely alig néhány kilométerre fekszik a nigériai határtól - közölte hétfõn az Európai Bizottság.

rn

 Kimutatták a madárinfluenza vírusát háziszárnyasban hétfõn Pakisztán északnyugati vidékén, de egyelõre nem lehet tudni, hogy a vírus emberre is veszedelmes H5N1 altípusáról van-e szó. Mindkét érintett farmon levágták a teljes szárnyasállományt, s a mintákat az angliai Weybridge-be küldték további vizsgálatok elvégzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!