Hírek

2016.04.12. 18:52

Vallomást tettek az agárdi kisgyermek halála ügyében

Székesfehérvár – Az utóbbi hetekben gyakorlatilag heti két tárgyalással, intenzívebben folyik az agárdi kisgyermek halála ügyében egy éve indult büntetőper.

Kocsis Noémi

A tárgyalássorozat délelőtt eljutott a vádlotti család vallomástételéhez, az elsőrendű vádlott anya, a másodrendű vádlott apa, valamint a harmadrendű vádlott nagyapa a Székesfehérvári Törvényszéken valóban felolvasta vallomását, a negyedrendű nagymamáé a legközelebbi, csütörtöki tárgyalásra maradt. Az elhangzott vallomásokhoz az ötödrendű vádlott bioenergetikus és a hatodrendű vádlott gyermekorvos minden esetben észrevételt tett, nem értett azokkal egyet, így a vallomástevők szembesítése eredménytelenül zárult. Mint ismeretes, a hat vádlott közül a családot 14 év alatti személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, a bioenergetikust foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az ügyész.

Ugyanez volt a vád – a mai napig – a doktornő ellen is, az ügyésznő azonban módosította azt, s a gondatlanság kitételt szándékosra változtatta. Ez ellen a tárgyaláson az orvos védője tiltakozott is. Védence továbbra sem érzi bűnösnek magát.  A keddi tárgyalási nap gyakorlatilag a család vallomástételével telt, ezekről a részletek mellőzésével összefoglalóként annyi mondható, az anya, az apa és a nagyapa felolvasott szavai többször tartalmaztak visszatérő momentumokat, s hasonlóak voltak abban is, hogy a kisgyermek tragikusan bekövetkezett halálában mindhárman a bioenergetikus és a gyermekorvos felelősségét igyekeztek kidomborítani.

A nevezettek közül az egyébként annak idején a homeopátiás kezelései miatt választott gyermekorvosnő ezt határozottan visszautasította, s kitartott eredeti vallomása mellett, melyben ártatlannak vallotta magát. Lényegében ugyanígy járt el az ötödrendű vádlottként szereplő bioenergetikus is, aki jelezte: részletes észrevételt a vallomásokra írásban tesz majd. M. Bertalant a család egyébként mindvégig következetesen doktorként említette a per folyamán, azt hangsúlyozva, ők úgy tudták, a férfi valóban orvos, mert erre utalt a környezetében minden, a rendelője és a kezeléseken alkalmazott módszerei is. A bioenergetikusnak a perben képviselt álláspontja ennek éppen az ellenkezőjét tükrözi: M. Bertalan megszólalásaiban gyakran kidomborította, hogy neki csak tiszteletbeli doktori címe van, melyet egy speciális szakmai társaságtól kapott néhány éve, de ezt írásban csak macskakörmös jelzéssel viseli.

Mindennek azért van jelentősége, mert a vádlotti család hivatkozott arra, hogy ők mindvégig következetesen és szigorúan betartották az orvosok minden utasítását. A vallomások abban is hasonlítanak, hogy mindhárom írója elfogultnak, koncepciózusnak, a valóságot eltorzítónak, prejudikálónak, a vádlottak személyiségi jogait semmibe vevőnek véli azt. A család szerette volna elérni, hogy a következő tárgyalást elnapolják, kegyeleti okokból, ekkor van ugyanis a kisfiú elhunytának évfordulója. A bíróság azonban nem módosít a kitűzött határnapokon, mert sem a bírói tanács, sem a védők nem tudnak belátható időn belül új napokat beiktatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!