Hírek

2013.02.24. 07:16

Választás Pázmándon: Virányiné Reichenbach Mónika ismét a polgármester

Az eddig még nem hivatalos adatok szerint 620 szavazattal Virányiné Reichenbach Mónikát választották meg a pázmándiak polgármesternek vasárnap.

MTI

21.00

A választás napján fegyelmezetten, rendbontás nélkül zajlott a szavazás, ám az azt megelőző nap  nem telt túl nyugodtan. Egy pázmándi illető arról tett bejelentést pénteken a helyi választási bizottságnak: borozgatás közben az egyik polgármesterjelölt hívei  arról beszéltek,  hogy láncszavazás alkalmazásával fogják megbuktatni a másik jelöltet.

Virányiné Reichenbach Mónika

A bejelentéssel kapcsolatban  Hekman Tibor, a választási bizottság elnöke lapunknak annyit mondott, azt továbbították a rendőrségre, ugyanakkor a bizottságnak nem feladata ennek viszgálata. Másrészt a láncszavazást nyilvánvalóan csak a választás napján lehet megvalósítani, ám vasárnap nem érkezett ilyen bejelentés a bizottsághoz, sőt, a szavazás kifejezetten fegyelmezetten zajlott. A kampány során további  két bejelentés érkezett, az egyik esetében a helyi tévében a kampányfilmek hosszát kifogásolta valaki, a médiahatóság pedig az ismert közösségi portálon betiltott egy, az időközi választással kapcsolatos oldalt a bejegyzések durvasága miatt.

Ami az eredményeket illeti: a választásra jogosultak 72 százaléka, 1210 ember adta le voksát a polgármester- valamint a képviselőjelöltekre, tizenhat érvénytelen szavazat volt az urnákban. Ezek között voltak kitöltetlen szavazólapok de olyan is, amelyen mindkét jelölt nevénél szerepelt egy iksz. Végeredményben Virányiné Reichenbach Mónika 620, Kutai Tibor 574 szavazatot kapott, azaz 46 voks a különbség.

19.00

Megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, érkezett-e bármilyen bejelentés a választással kapcsolatban. Kiss Z. Edward szóvivő hétfőre ígért  tájékoztatást.

17.10

Igen magasnak mondható részvétel mellett, rendbontás, zavaró esemény nélkül zajlik a szavazás Pázmándon. A 15 órás adatok szerint a lakosság 53.6 százaléka már leadta a voksát, így estére akár hatvanöt-hetven százalékos is lehet a részvételi arány - mondta megkeresésünkre Hekman Tibor, a választási bizottság elnöke, aki hozzátette,  kampánycsendsértésről sem érkezett bejelentés hozzájuk, valamint olyan bejelentés vagy jelzés sem, amely esetleges láncszavazásra utalna.

9.30

Hekman Tibor a Fejér Megyei Hírlap kérdésére vasárnap délelőtt közölte: ma, a szavazás napján eddig minden rendben megy, a helyi választási bizottsághoz még nem érkezett információ rendellenességről. A tegnapi bejelentésről elmondta: az ügyet egyelőre nem vizsgálják.

Választási eredmény este 8 óra tájban várható.

 

 

 

 

Láncszavazás esetleges alkalmazásáról szerzett tudomást egy pázmándi férfi és tett bejelentést pénteken a helyi választási bizottságnál - tájékoztatotta a Fejér megyei község helyettesítő jegyzője szombaton az MTI-t.

Hekman Tibor a helyi választási bizottsághoz benyújtott iratról szombaton az MTI-nek elmondta: egy borosgazdánál "borozgatás közben" az egyik polgármesterjelölt hívei beszéltek arról, hogy láncszavazás alkalmazásával fogják megbuktatni a másik jelöltet. Emlékeztetett rá, hogy láncszavazást csak a választás napján, vagyis vasárnap lehet megvalósítani. Amennyiben az időközi választás napján valaki képi és egyéb bizonyítékokkal alátámasztva bejelentést tesz láncszavazásról, akkor a választási bizottság kivizsgálja majd az ügyet.

Hangsúlyozta: a láncszavazást nagyon nehéz bizonyítani, mert komoly technikai hátteret igényel, sok videofelvétel és hanganyag kell hozzá. Amennyiben ez rendelkezésre áll, és a választási bizottság megállapítja a láncszavazás tényét, akkor az befolyásolhatja a végeredményt.
Megjegyezte: egyetlen olyan esetről tud, hogy első fokon megsemmisítettek választási eredményt láncszavazás miatt. Hozzátette: a végeredményt rögzítő határozatot követően két nap van a fellebbezésre, kedden 16 óráig lehet bejelentéseket tenni.

A jegyző elmondta még, hogy a választási kampány során két további bejelentés volt. A helyi tévében a kampányfilmek hosszát kifogásolta valaki, illetve a médiahatóság a legnépszerűbb közösségi portálon betiltott egy, az időközi választással kapcsolatos oldalt "a bejegyzések durvasága miatt".

Pázmándon azért kellett időközi választást kiírni, mert a képviselő-testület tavaly november 29-én feloszlatta magát. A választópolgárok vasárnap két független polgármesterjelöltre adhatják le szavazatukat, a hat képviselői helyért tizennyolcan indulnak, mindannyian függetlenként.

A két pázmándi polgármesterjelöltről ide kattintva olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!