Hírek

2015.05.18. 15:32

Választás: nyomoznak - A dunaújvárosi esettel két embert gyanúsít a rendőrség

Dunaújváros - A tavaly őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatban indult büntetőeljárások közül még harmincban folyamatban van a nyomozás. Az egyik érintett település Dunaújváros - számolt be Polt Péter legfőbb ügyész.

Gallai Péter

Polt Péter tájékoztatása szerint a 2014. október 12-én megrendezett helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával összefüggően a Btk. 350. paragrafusába ütköző választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt 85 büntetőeljárás indult. Ebből 51-ben megszűnt a nyomozás, 30-ban pedig még folyamatban van, az egyik Dunaújvárost érinti, tíz másik üggyel együtt itt is fennáll az ajánlógyűjtő ívek, szavazólapok és egyéb választási iratok lefoglalása.

A hivatkozott paragrafus szerint, aki választás során arra jogosultat a választásban megtévesztéssel befolyásolni törekszik, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Jászberényiné dr. Király Teodóra, a Fejér Megyei Fő-ügyészség sajtószóvivője elmondta: Dunaújváros jegyzőjének 2014. október 6-án tett feljelentése alapján büntetőeljárás van folyamatban választás rendje elleni bűntett miatt két gyanúsítottal szemben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon. A nyomozás eddigi adatai szerint az egyik gyanúsított egy dunaújvárosi egyesület elnökeként az egyesület tagjainak adatait a nemzetiségi választópolgárként történő nyilvántartásba vételéhez a tagok beleegyezése nélkül annak ellenére adta át a másik gyanúsítottnak, hogy ezen személyek az adott nemzetiségűnek nem vallották magukat. Utóbbi az adatok felhasználásával egy e-mail címről a nemzetiségi választópolgárként történő nyilvántartásba vétel iránti kérelmeket a regisztrációhoz biztosított ügyfélkapun keresztül benyújtotta, amely alapján ezen személyek nemzetiséghez tartozásának bejegyzése a központi névjegyzékbe megtörtént, így az október 12. napjára kitűzött önkormányzati választáson hamis adatokat tüntetettek fel. A bűncselekmény miatt a nyomozás jelenleg folyamatban van, a nyomozati határidőt a Fejér Megyei Főügyészség június 9. napjáig meghosszabbította.

Jászberényiné dr. Király Teodóra, a megyei főügyészség sajtószóvivője. Fotó: Ady Géza

Lapunk kérdésére Kiss Z. Edward, a megyei rendőrfő-kapitányság sajtószóvivője az alábbi tájékoztatás adta: Egy 69 éves dunaújvárosi férfival és egy 50 éves mezőfalvi nővel szemben folyik eljárás a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Tekintettel arra, hogy a nyomozás folyamatban van, az ügyben további információt nem közlünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!