Hírek

2014.04.06. 06:59

Választás 2014 – Fejér megyei hírek, eredmények

Friss információk a 2014-es választásokkal kapcsolatban Fejér megyéből.

Körmendi Erzsébet

Országos hírek ide kattintva (folyamatosan frissül)

Fejér megye - választás 2014 eredmények ide kattintva (folyamatosan frissül)

23:20 Mező Balázs: a Jobbik előrébb lépett

23:15 Jobbik - Fazakas Attila a pozitív kampányról

23:02 Választás 2014 - a Fidesz eredményváróján

22:12 MSZP iroda

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Urnabontás Pázmándon

19:00 Választási hírek Pusztavámról

Kattintson ide a teljes cikk olvasásához -->

18:39 Pataki Zita szavaz

Fotó: Koppán Viktor Dávid

18:38 Mozgóurnás szavazók Pázmándon

Pázmándon sokan járultak az urnákhoz, de voltak olyanok, akik nem tudtak a falu közepén lévő szavazóhelyiségekbe eljutni, egészségi állapotuk miatt tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlap online szerkesztőségét Járfás Péterné, Pázmánd jegyzője.  Azok a lakosok, akik délután 3 óráig jelentették be az igényüket a mozgó urnára, felkeresték a bizottság tagjai.

Tarpál László Tamást és Csizmadia Attilát kísértük el mozgóurnájukkal. Ők a 2. számú szavazatszámláló bizottság tagjaiként gyűjtötték be a szavazatokat.

18:18 Választás 2014. Adony

A testvérpár, Pajer Loretta és Dalma együtt mentek el szavazni. Dalma első alkalommal járult az urnák elé, és életkorának megfelelően azt várja az új kormánytól, hogy nagyobb segítséget kapjanak a felsőoktatásban résztvevő diákok. Loretta a fiatalok élethelyzetének javításán túl a családok életének könnyítését, az iskoláztatási terhek csökkentését is szeretné, illetve mindketten fontosnak tartják az új munkahelyek teremtését.

18:16 18. sz szavazókör az akadálymentesített választásról

18:15 Friss részvételi adatok

17:40 Törvényességi szempontból minden rendben - a "szavazóparaván" is megfelel az előírásoknak

Dunaújváros -  Igen tisztelt Kíváncsiak! A nyilvánosságnak most, délután négy órakor még nem sok mindent tudunk mondani, mert hol van még a vége... - kezdte  Fejér megye 04-es számú Országos Egyéni Választókerületének választási bizottsági elnöke, dr. Bakos Károly az eddigi munkájuk összefoglalóját.

Dolgozik Fejér megye 04-es számú Országos Egyéni Választókerületének választási bizottsága, dr. Bakos Károly elnökletével, Fotó: Ónodi Zoltán

15:44 Eszter: mazsorett, urna, szavazólap

Szabadbattyán – Bea egyik szavazókörből a másikba sietett vasárnap reggel. Eszter jónéhány év elteltével ismét óvodába indult.

Simonné Bea volt a legfrissebb szavazó Szabadbattyán (Fejér megye 2-es számú választókerület) 3-as szavazókörében, ugyanis igyekeznie kellett munkahelyére, a művelődési házba, ami történetesen a település 2-es számú szavazókörének ad otthont.

A mazsorettes ifjú hölgy, Kovács Eszter, vasárnap első alkalommal élt választási jogával. Édesapjával, Lászlóval és édesanyjával,Judittal érkezett a nagyközség 4-es szavazókörébe, történetesen a Cifrakert Óvodába.

– Ide jártam oviba – nézett körül némi nosztalgiával a fiatal lány az aulában, míg a szavazófülkék előtt várakoztak. – Hű, mikor is volt? ...

Esztert a szavazatszámláló bizottság egyik tagja külön is üdvözölte, nevezetesen Óberné Kámán Erika, az óvoda vezetője...

Kovácsék az óvodai szavazókörben: Judit (b), Eszter és László

15:40 Sokan szavaztak reggel, délelőtt

Dunaújvárosban 15 óráig  18 ezer 614-en voltak szavazni, ami 46,41 százalékos részvételi arányt mutat. Ahogyan a nap korábbi részében, úgy továbbra is "erősebb" a kerületi központ, Dunaújváros, mint a teljes Fejér megyei 04-es választókerület: a kilenc településen délután három óráig öszesen 31 ezer 2 szavazó volt, ami 44,5 százalék.

A Móricz Zsigmond Általános Iskolában jártunk a szavazatok délután három órai összesítése előtt, ahol a 3-as szavazókörben megtudtuk, az előző, 13 órai állás szerint a hozzájuk tartozó 535 választópolgár közül addig összesen 250 élt a jogával. A kora reggeli órákban szinte dömping volt, a szavazatszámláló bizottság tagjai 11 órakor tudtak először felnézni a papírjaikból (már akkor 33 százalékos volt a részvételi arány), folyamatosan érkeztek a választópolgárok, elsősorban az idősek, akik szeretik már reggel letudni a napi teendőket, így a szavazást is.

Tekintsünk még kicsit vissza a 13 órás adatokra. Fejér megye 05-ös választókörzetéből Dunaújváros vonzáskörzetéhez tartozó falvakban szinte szavazókörönként változott a választási aktivitás. Baracson például a polgármesteri hivatalban lévő szavazókörben a lakcím szerint oda tartozók közül mindössze 28,83 járult az urnákhoz, az utca másik oldalán, az iskolában viszont 35,72 százalékos volt a résztvételi arány. Előszállás is alatta maradt a megyei 35,38-as átlagnak még a "legerősebb", 3-as szavazókörben is, ahol az oda tartozók 33,21 százaléka ment el szavazni. Daruszentmiklóson, az Ifjúsági Házban voksoltak a legtöbben 13 óráig (35,51 százalék). Nagykarácsony a szőlőhegyi boltban lévő szavazókörben rekordot döntött 39,74 százalékkal.

15:37 Friss részvételi adatok

14:50 Rendben zajlik a választás

Szabadbattyán – Rendben zajlik a választás Szabadbattyán (Fejér megye 2-es számú választókerület) mind a négy szavazókörében – tudtuk meg Némethné Jenei Éva jegyzőtől, a helyi választási iroda vezetőjétől. A legutóbbi adatok szerint a 3836 választásra jogosult állampolgár közül 13 óráig 1380-an adták le voksukat az egyéni jelöltekre és a pártlistákra, ami 36 százalékos arányt jelent.

14:22 Huszonhét és huszonkilenc százalék

Polgárdi – Fejér megye 2-es számú választókerületében a Polgárdi – Nádasdladány közös önkormányzati hivatalhoz, illetve a helyi választási irodához Polgárdiban 7, Nádasdladányban 3 szavazókör tartozik. Amint Pahola Tünde jegyzőtől, a választási iroda vezetőjétől megtudtuk: a 13 órai adatok szerint Polgárdiban az 5296 választásra jogosult állampolgár közül 1468-an adták le voksukat, ami 27,7 százalékos arányt jelent. Nádasdladányban ugyancsak a 13 órai adatok szerint az 1467 választásra jogosult állampolgár közül 438-an szavaztak (29,8 százalék). A szavazás rendben zajlik, rendkívüli esemény nem történt.

13:52  Először voksolt a Teleki gimnázium végzőse

Iszkaszentgyörgy - Kiss Jázmin november végén töltötte be a tizennyolcat. A fehérvári Teleki gimnázium Iszkaszentgyörgyön lakó  végzőse számára - miként azt elmondta - teljesen magától értetődő volt, hogy vasárnap - először életében -  maga is elmegy szavazni.

A szüleit már korában is elkísérte voksolásra, így ismerős volt számára a helyszín, a községháza előtere, ahol az egyes számú szavazókört rendezték be, illetve a szavazat leadásának menete is.

Mivel - szüleihez hasonlóan - jól tudta, hogy melyik egyéni jelöltre, illetve melyik pártlistára kíván szavazni,hamar helyére húzta a két ikszet.Csak azon kellett néhány másodpercet gondolkodnia, hogy a két, jószerével lepedőnyi méretű szavazólapot, mikét kell úgy összehajtogatni, hogy azok  beférjenek a borítékba...

Kiss Jázmin, aki először voksolt, az iszkaszentgyörgyi szavazókör előtt, fotó: B. Kiss László

13:51 Három kifogásnak is helyt adott a Fejér megyei 2-es választókerület választási bizottsága vasárnap délelőtti ülésén

Suralik András elmondta: Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke a Seres Mária Szövetségeseinek jelöltje, Mátrai Csaba ellen emelt kifogást, mert - megtévesztően - függetlenként tüntette fel magát internetes felületeken. A bizottság egyhangúlag helyt adott a kifogásnak, a jelöltet pedig eltiltotta a további jogsértésektől.

A másik két kifogást az MSZP tette. Az egyik esetben Móron, Székesfehérvár egy részén és Polgárdiban piros csíkot ragasztottak képviselőjelöltjük plakátjára "Vajon Herczog Edit mennyit kapott?" felirattal (Herczog Edit jelenleg az MSZP európai parlamenti képviselője). A bizottság egyhangú döntéssel helyt adott a kifogásnak.

A másik esetben a kifogás szerint a Fidelitas nevével terjesztett szórólap Herczog Editről valótlan és megtévesztő állításokat tartalmazott. A választási bizottság helyt adott a kifogásnak, és eltiltotta a szervezetet a további jogsértéstől. A bizottság 5 igen, 4 nem szavazattal háromhavi minimálbérnek megfelelő bírságot is kiszabott a Fidelitasra.

13:50 Szabadbattyán: a nagycsaládos Mátraiék vasárnapja

Mátrai Csaba, Szabadbattyán polgármestere a Seres Mária Szövetségesei választási szervezet színeiben indult Fejér megye 2-es számú választókerületében az országgyűlési képviselő-választáson. A család jelenlevő tagjai közül hárman szavaztak vasárnap délelőtt a battyáni 3-as számú szavazókörben.

Mátrai Csaba polgármester és felesége, Magda, valamint kilenc gyermekük közül öten – Tábita (balról), Sára, Barnabás, Tamás és Kornél – a szabadbattyáni 3-as számú szavazókörben Fotó: V. Varga József

Kattintson ide a teljes cikk olvasásához -->

13:42 Az öreg katona lelkiismerete parancsát követi ma is

A 92 éves vitéz Smohay Ferenc doni veterán a fehérvári papi otthonban várta a mozgó urnát azért, hogy szavazhasson.

Kattintson ide a teljes cikk olvasásához -->

13:41 Friss részvételi adatok

 

13:25 Törő Gábor és Fenyves Péter is szavaztak

Fotó: Hrubos Zsolt

11:41 L. Simon László Agárdon szavazott

L. Simon László kormánybiztos ma délelőtt Agárdon adta le szavazatát. A voksolásra együtt érkezett édesanyjával, a feleségével (a kép bal oldalán) illetve lányaival. A fotón is látható kisebbek a szavazatok bedobásában segédkeztek, míg a legnagyobb – aki a képen nem szerepel – első szavazóként önállóan adta le voksát.

11:40 Csak a saját tollával akarta aláírni a névjegyzéket

Dunaújvárosban a 18-as szavazókörben (OEVK 04) egy választópolgár a névjegyzéket csak saját tollával akarta aláírni. Mivel ezt nem engedélyeztük, így jegyzőkönyvben kérte rögzíteni a felháborodását az eljárás ellen. Ezt követően a választópolgár a választókörzetben szabályosan kihelyezett tollal aláírta a névjegyzéket és szavazott.

11:38 Friss részvételi adatok


11:05 Dr. Cser-Palkovics András a Kossuth Lajos Általános Iskolában szavazott

11:04 Sokan már délelőtt leszavaznak Mezőfalván

Mezőfalva - A 3861 szavazásra jogosult mezőfalviból délelőtt 10 óráig szavazókörönként átlagban 200-250-en adták le voksukat. Pirkadat után már fiatalok is megjelentek, akik közül találtunk először szavazót is. Pók Attila Márk állampolgári kötelességnek tartja a megjelenést. A politikai kampányt,  ha nem is rendszeresen, de figyelemmel kísérte. Megítélése szerint nem volt annyira kirívó a választások körüli felhajtást.

Szavazóurna elé járult a 88 éves, erősen mozgáskorlátozott Kókán József is, akit családtagja Radó Alexandra kísért el. A nagyon nehezen járó idős embernek minden segítséget megadtak a mezőfalvi 3-as körzet bizottságának tagjai is, hogy élhessen szavazati jogával: az urnát az ajtóban leülni kényszerülő idős ember elé készítették. A választások Mezőfalván továbbra is rendben zajlanak. Különleges esemény eddig nem történt.

Pók Attila Márk első szavazó állampolgári kötelességnek tartja a szavazást

Az idős, járni is alig tudó Kókán Józsefet családtagja Radó Alexandra kísérte el. A szavazóhelyiségben minden segítség rendelkezésre állt.

11:02 Különleges szavazókör Dunaújvárosban az 5-ös

Dunaújváros 5-ös számú szavazóköre különleges, kiemelt választási helyszínnek számít, mert ott négyféle jegyzéket vezet a szavazatszedő bizottság.

A polgármesteri hivatal B-épületének földszintjén működő 5-ös számú szavazókörben nem csak azok voksolhatnak, akik lakóhelyük szerint annak a körzetéhez tartoznak. A választási bizottság ezt a szavazókört jelölte ki az úgynevezett "átjelentkezetteknek" voksolásra. Tehát, aki másik választókerületben (Budapesten, Miskolcon, vagy bárhol másutt az országban) lakik, de Dunaújvárosban tartózkodik a választás napján (vagyis a mai napon), és kérte az átjelentkezését, annak a városházára kell mennie ma, az 5-ös szavazókörbe este hét óráig. Ők nem fehér, hanem zöld színű borítékot kapnak, a saját választókörzetük megnevezésével, és a borítékban a saját kerületük egyéni,  és pártlistáját, vagy nemzetiségi listáját találják. Fontos tudnivaló: a BORÍTÉKOT LERAGASZTVA kell beledobni az urnába, mert a helyi választási bizottságnak továbbítania kell azt a Nemzeti Választási Irodára, ahonnan tovább küldik a zárt borítékot a saját választókerületének választási bizottságához, mert csak az ismerheti meg annak adattartalmát.
Az átjelentkezett mozgóurna-jegyzékén kívül a saját körzet mozgóurna-jegyzékét is vezetni kell az 5-ös szavazókörben. 
Mozgóurnát elektronikus úton a helyi választási irodától lehet kérni még ma is, délután három óráig, de személyesen is lehet kérvényezni a szavazatszedő bizottságtól abban a szavazókörben, ahol egyébként voksolnia kellett volna a kérvényezőnek.
A helyi választási iroda vezetője, dr. Orbán Zsuzsanna arra kér mindenkit, írja alá a névjegyzéket, vagy a mozgóurnás névjegyzéket a szavazókörben, mert ellenkező esetben nem szavazhat. A választópolgár azt igazolja a névjegyzék aláírásával, hogy átvette a szavazatszedő bizottságtól a szavazólapokat!

További érdekesség! A postán szavazás lehetőségével élők számára egyedi, átlátszó urnát rendszeresítettek a városháza B-épületében, az 5-ös szavazókör mellett. Nem muszáj tehát postán feladni a voksot, bedobhatják ebbe a gyűjtőládába is!

10:25 Rosszul lett a szavazó helyiségben

A Fejér megye 4-es választókörzethez tartozó Rácalmás 1-es szavazókörében  10.25-kor rosszul lett egy választó polgár, a földre esett. Mentőt hívtak hozzá, kórházba szállították, s tizenöt percig állt a szavazás. A valószínűleg epilepsziás rohamot kapott polgár már jobban van.

9:44 Friss részvételi adatok

9:15 Dunaújvárosban egy választó polgár véletlenül megbotlott és az urnára esett

Dunaújváros egyik szavazókörében a reggeli órákban egy választó polgár véletlenül megbotlott és az urnára esett. A keménypapír doboz ettől mintegy 8 centiméter hosszan beszakadt. Mivel már volt benne szavazólap, a lyukat beragasztották, lepecsételték és az esetről jegyzőkönyvet vettek fel.

8:50 Friss részvételi adatok

Fejér megye                      1,71 százalék     5.918 szavazó

8:20 Zavartalan kezdés

Dunaújváros - Dunaújváros negyvenhét szavazókörében semmi olyan esemény nem történt reggel hat órakor, ami negatívan érintette a választási bizottság tagjainak a közérzetét - hangsúlyozta lapunk kérdésére válaszolva Fejér megye 4-es számú Országos Egyéni Választókerületének Választási Bizottságát elnöklő dr.. Bakos Károly.

A kerülethez Dunaújvároson kívül még nyolc település tartozik, ahonnan szavazási eredmények érkeznek ma, április 6-án este a bizottsághoz: Adony, Ercsi, Iváncsa, Kulcs, Nagyvenyim, Perkáta, Pusztaszabolcs és Rácalmás. Dunaújvárosban összesen 40 ezer 101 választópolgárt várnak az urnákhoz 19 óráig. A teljes 04-es választókörzetben (vagyis a kilenc településen összesen) 69 ezer 665 választópolgárt vettek névjegyzékbe. 

A választási bizottság adatai alapján reggel hét óráig Dunaújvárosban 818-an mentek el szavazni. A kezdés zavartalan volt.

Mezőfalva - A Fejér megye 05-ös választókerületéhez tartozó Mezőfalván is elindult a szavazás

Gódány Ferencné minden választásnál elsőként adja le szavazatát

Gódány Ferencné alaposan ellenőrzi a szavazóládákat

Lénárt Mihály az elsők között élt szavazati jogával Mezőfalva 2-es választókörzetében

Balláné Spitz Mariann és Kovács István lezárják a szavazóurnákat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!