Hírek

2016.06.27. 13:37

Valami végre elkezdődött a bodajki kastélynál

Nem szeretnénk elkiabálni: munkálatok kezdődtek a siralmas állapotban levő, bodajki műemlék kastélyban, amelynek új tulajdonosa van.

B. Kiss László

Wurczinger Lóránt, Bodajk polgármestere

A kastély új tulajdonosa az elmúlt napokban lekaszáltatta az évekig elhanyagolt ingatlanon a füvet, és takarítják, illetve részben elbontják a területen álló, nem műemléki épületeket – tudtuk meg Wurczinger Lóránttól, Bodajk polgármesterétől, akit az új tulajdonos képviselője tájékoztatott az idén tervezett munkákról. Elbontják a parkban levő, egykori focipálya lelátójának még meglevő betontalpazatát is, a törmeléket ledarálják, és helyen deponálják azért, hogy a majdani utak, sétányok burkolásához fölhasználhassák.

A kastély emeleti folyosóján víz áll, hullik a vakolat, a falak sok helyett penészesek

A „legnagyobb falatnak” a kastély tetejének rendbetétele, felújítása ígérkezik, melyet szintén az idén terveznek elvégezni. Az épületnek ezt követően legalább egy évig száradnia kell. Arra a kérdésre a tulajdonos képviselője még nem tudott választ adni, hogy milyen célra hasznosítják majd a kastélyt. Egy építészmérnököt és egy művészettörténészt bízták meg azzal, hogy kutassa föl, milyen volt eredeti állapotában az épület, melyet szeretnének majd abban a formában helyreállítani – ekként számolt be lapunknak a polgármester arról, amit az új tulajdonos képviselőjétől hallott. A rendszerváltás előtt turistaszállóként működő, azt követően lakatlan kastélyt 2007-ben adta el, egy korábbi polgármester idején az önkormányzat 150 millióért a Dega cégcsoportnak. A Dega által eltervezett ingatlanfejlesztésből semmi nem lett, sőt a használaton kívüli épület állaga tovább romlott. Az állagromlást siette, hogy a kastélyról – egyebek mellett – lelopták az ereszcsatornát. A tett elkövetésével azt a férfit gyanúsítják, akit a kastély őrzésével, gondozásával bízott meg, a korábbi tulajdonos, a Dega. A férfi büntetőpere, melyről lapunk rendszeresen tudósít, azóta is zajlik. Az összesen 1,9 millió értékű fémtárgy – például a 361 méternyi vaskerítés és 53 öntöttvasradiátor – eltulajdonításával, valamint a parkban végzett, 1,3 millió forintos kárt okozó illegális fakivágással gyanúsított férfi, azzal védekezik: a károkozás tudtán kívül, az ő távollétében történt.

Közben a Dega ellen felszámolás ellen indult, az eljárás során többször hirdették meg eladásra a kastélyt, melyet idén – miként már hírül adtuk – a BDPST Zrt. vásárolt meg 29 millió forintért. A kastély döbbenetes állapotáról néhány hónapja személyesen is alkalmunk volt meggyőződni: az emeleti folyosón víz áll, a csupasz falakat több helyütt is zöld penész borítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!