Hírek

2010.06.05. 19:49

Vakáció előtti iskolagála

Iváncsa - Megszokott dolog iskoláinkban, hogy a tanév vége felé egyre színesebb - és tegyük hozzá mindjárt - kötetlenebb programokkal próbálják feldobni a tanárok, diákok az utolsó napokat.

Percsi Tibor

Ennek jegyében zajlanak az osztálykirándulások, a tanítás mellett (vagy helyett) rendezett programok. Így volt ez Iváncsán is, ahol pénteken nagyszabású iskolagála keretében bizonyíthatták a gyermekek különféle témákban rátermettségüket a szülők, érdeklődők előtt, a bizonyítványba is bekerülő, jegyekben megmutatkozó értékelés rémétől felszabadultan.

Ez persze egy jól előkészített folyamat eredményeként alakult, amiről Mátyásiné Sándorné ÁMK-igazgató adott tájékoztatást.

- Mind a pedagógusok, mind a gyerekek fáradtak a tanév vége előtt, ezért a pedagógiai programot módosítva a munkatervünkbe beépítettünk egy „projekthetet”. Ennek lényege az, hogy minden egyes diák a kedve szerint választhat tanárt és témát, és az e mentén kialakult alkalmi csoportok szabadon dolgozhattak a megvalósításon.

A kiállított alkotásokon, a saját ötlet alapján betanult színpadi produkciókon egyaránt visszaköszön az önkéntesség öröme, ami párosulva a gyermekek témagazdag fantáziájával csodálatos alkotásokat eredményezett. Voltak, akik Iváncsa történetét dolgozták fel tablókon, voltak, akik csillagászattal foglalkoztak, és egy távcsövön keresztül próbáltak a felhők résein keresztül a kozmosz rejtelmeibe belesni, míg egy másik csoport a XIX. század jellemzőit dolgozta fel.

Mindezt itt, a faluházban meg is tekinthetik a szülők, ahol most a színpadi produkciók bemutatása zajlik. Erről annyit, hogy ez már valóban a felszabadult öröm, a játék jegyében történik.

A produkciók sem osztályonként, hanem az egy-egy ötlet mögé felsorakozott gyermekek közreműködése révén valósultak meg, és tényleg látszik a gyerekeken, hogy kényszer nélkül, nagy-nagy lelkesedéssel és gonddal építették fel azt a produkciót, amit éppen előadnak.

Külön színfolt volt a produkciók között, amikor először csendült fel a Madarász tanár úr által megírt Iskolahimnusz. A látottak pedig meggyőztek arról, hogy - bár az iváncsai nem minősített művészeti iskola, (ami csupán a jelenlegi szabályzórendszer miatt alakult így) -, a gyermekek produkcióinak színvonala bármely minősített intézményben megállná a helyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!