Hírek

2013.01.08. 13:37

Vádemelés hűtlen kezelés miatt

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a tavalyi év végén emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken Cs. Gábor, T. Ildikó és O. István ellen folytatólagosan elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt - tájékoztatott Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Tihanyi Tamás

(Cs. Gábor I. rendű vádlott a 2005. november 1. és 2007. szeptember 30. közötti időszakban, míg ezt követően a III. rendű vádlott, O. István  2010. június 24. napjáig volt HM Zrínyi Kht. ügyvezetője. Ebbéli minőségükben a társaság egyszemélyi felelős vezetői voltak, míg a II. rendű  vádlott a Kht.-val szerződéses kapcsolatban állt egyik cég képviselője volt.)               

A 2006 - 2010-es években a HM Zrínyi Kht. több céggel (Kornétás Kft, Kornétás Konzorcium) kötött kiadványszervezésre irányuló szerződéseket. Ez azt jelentette, hogy a Kht. által megrendelt és terjesztett könyvekkel, kiadványokkal kapcsolatban a szerzőkkel, valamint a nyomdával megkötött szerződéseken túl kötött olyan szerződéseket is, amelyek az előbbi, szükséges és valós szerződésekhez kapcsolódó, teljesen indokolatlan tevékenységre vonatkoztak.  Ilyen volt például   a szerzői kéziratok menedzselése, a nyomdai kivitelezés szervezése. A kiadványszervezés lényegében arról szólt, hogy a vállalkozó az adott mű készültségi állapotáról adott tájékoztatást (például,  hogy a szerző mindjárt elkészül, most megy a korrektúra, a felét már legyártották... ).

Ezeket a teljesítési igazolásokat a vállalkozó havonta leadta, és havonta történt fizetés a szerződés szerinti összegben, amely átlag havi 700 - 800  ezer forint  volt, évente változó módon. A kiadvány-szervezési szerződések alapján kifizetett pénzek teljes összege 42 millió 730 ezer  forint volt, ebből az I. rendű vádlottat terhelő szerződések összege 18 millió, míg a III. rendű vádlott esetében 24 millió forint  az okozott vagyoni hátrány összege. Az eljárás jelenleg bírói szakban van, ami azt jelenti, hogy a bíróság megkapta az ügyet és hamarosan várható, hogy intézkedik  a tárgyalás kitűzéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!