Hírek

2013.03.19. 12:59

A gántiak mentették házaikat

Kedden kora délután lezárták a gánti utat Gánt és a Zámoly-Csákvár-Csákberény körforgalom között, majd feloldották a korlátozást.

feol.hu

17:09 Vízátfolyás miatt rendeltek el útzárt kedden 13.40-kor Gánt-Bányatelep és Gánt között a 8123-as számú úton. Kerülni Csákvár irányában lehetett. A gyors beavatkozás eredményeként a vízátfolyás jelentős lecsökkent, így az útzárat megszüntették, a közút kezelője azonban figyelmeztető táblákat helyezett ki.

Fotó: Antal Andrea

Spergelné Rádl Ibolya, Gánt polgármestere elmondta, ismét bebizonyították, kis falujuk képes az összefogásra. Hatalmas erővel lapátolták hóval tömített árkaikat, hogy mentsék házaikat a gántiak.

- A fő gond az volt, hogy Gánt egy völgyben terül el, s árkainkat másfél méter magas hóval fújta be a szél. Ezt már vasárnap jeleztem a közútkezelők felé, hiszen hirtelen felmelegedést ígért, így számítottam a hatalmas olvadt víztömegre. Elkezdtük árkaink takarítását, s ebben a helyiek mellett a vízügyesek is segítettek. Emberfeletti volt, ahogyan több mint egy kilométert kilapátoltak a gántiak, kimentve több autót és embert. A gépparkunk nem túl nagy, mindösszesen 2 traktor állt rendelkezésre (amelyek sofőrjei mindent megtettek az autók kimentéséért), de úgy gondolom, derekasan helytálltunk. Húsz percig az utcánk teljesen víz alatt volt, már a házainkat is veszély fenyegette, hisz az árkokban jégdugók képződtek. Végül sikerült arra a szakaszra terelnünk a vizet, melyet átmenetileg lezártak – mesélte Spergelné Rádl Ibolya. Majd hozzátette, hasonlóan jártak január 31-én, amikor a hó náluk is olvadni kezdett. A völgyben gyakran 4-5 fokkal is hűvösebb van, mint a környező településeken, s a hó is több. Január végén sem akartak nekik hinni. Lehetetlennek tűnt, hogy Gánton még „hóhelyzet” lenne. – Akkor is a vízügyesek segítségét kértük, s amikor ideértek, megdöbbentek, hogy néhol még másfél méter magas hófal állt, miközben Zámolynál egy centinyit is csak elvétve lehetett látni. Végül most sem lett baj, közmunkásaik, s a gántiak mindent bevetettek, hogy mentsék értékeiket.

15.00 Az útzár megszűnt, mivel a vízátfolyás mértéke csökkent. Az útvonalon figyelmeztető táblát helyezett ki a közút kezelője - tudtuk meg a rendőrségtől és a katasztrófavédelemtől.

Fotó: Antal Andrea

14.00 Amint azt Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő az fmh-nak elmondta: az elmúlt napokban leesett és most olvadó hó miatt nagy mennyiségű víz van az úton. Ehhez társul  a tegnapi csapadék, ami a térségben esett.

 

Fotó: Antal Andrea

Gánton már korábban is harmadfokú volt a belvízi védekezés. Az árkokból a havat és a jeget  munkagépek törik át a víz mielőbbi elvezetése érdekében. Lakóházak nincsenek veszélyben - nyugtatott meg a szóvivő.

Fotó: Antal Andrea

Vízátfolyás miatt  március 19-én  13 óra 40 perctől a 8123-as számú út Gánt-Bányatelep és Gánt közötti szakaszát. Kerülni Csákvár fele a 8121-es és a 8119-es számú úton lehet – közölte a megyei rendőr-főkapitányság is.

Fotó: Antal Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!