Hírek

2017.03.22. 11:51

Összeszedtük, ezek lesznek idén a nagyobb útfelújítások Fehérváron!

Az idei évben igen komoly, olykor teljes vagy félpályás lezárással járó útfelújítások várhatóak Fehérváron. Összeszedtük, mire számíthatunk.

Házi Péter

A legnagyobb útfelújítás várhatóan a Ligetsor teljes átépítése lesz, amint megtudtuk, a projekt közbeszerzési szakasza zajlik, reményteli, hogy április végén vagy május elején a munkaterület átadásával megkezdődhet a helyszíni munka. A legjobb forgatókönyv szerint idén elkészülnek, de az is lehet, hogy jövő év tavaszára fejeződik be a beruházás. Mivel az út tőzeges területen fekszik, mélyen ki kell szedni az úttest alatti „anyagot", majd erős útalapot kell építeni, nem véletlen, hogy emiatt hosszabb ideig a buszok is kerülőúton, a Palotai úton közlekednek majd. Az irányonkénti egy-egy autós forgalmi sáv mellé két oldalt irányhelyes kerékpárutak épülnek, mellettük parkolósávok. A járdák is megújulnak mindkét oldalon.

A Koronás Park és a felépült kosárcsarnok között egy hatvan férőhelyes parkoló rész épül ki, míg a Ligetsori Óvoda és a Vörösmarty Mihály Általános Iskola előtti áldatlan vadparkoló megszűnik. Az intézmények főbejárata előtti kieső lehetőségeket az iskola melletti sarkon egy harmincöt-negyven autót elbíró parkoló pótolja majd.

A Bregyó-köz felé körforgalmi csomópont váltja föl az eddigi kereszteződést. Ez biztonságosabbá teheti a Szeder utcáról való autós érkezést, és egyszerűbbé a Szedreskerti végállomásról induló buszok kihajtását. A Liget sori építkezés előtt vagy közben az út alatt húzódó 110 éves, 400 milliméteres öntöttvas vízvezetéket is kicserélik a teljes ott lévő szennyvízhálózattal együtt.

Szintén idei, Székesfehérvár belső úthálózatát érintő beruházás, hogy belefognak a Berényi út második ütemébe, azaz a Kadocsa út felé eső szakasz felújításába, illetve burkolatfelújítási munkákat végeznek majd a Balatoni úton, a Farkasvermi úton és a Szárcsa utcában is.

A Palotai úton, az Új Csóri úti körforgalom irányában van egy régi híd, ennek szerkezeti állapota miatt a felújítás már nem halasztható. Az első elképzelések szerint a hidat teljes útzár mellett újították volna fel, de a legutóbbi közgyűlésen  végül az a döntés született, hogy félpályás terelés mellett - esetleges éjszakai teljes útzárral - nyáron kezdődik a felújítás, ami októberig tart majd.

Ugyancsak tervben van idén a Nagyszombati utca első szakaszának (Béla út és Zsolnai út közötti szakasz) felújítása, amire azért is szükség van, mert itt is lesz buszforgalom.

A Távírda és a Kégl György utca felújítása szintén idénre várható, amiként információnk szerint a Széchenyi utca Horvát István utcai kereszteződéséhez közel eső részét, a buszok miatt rendkívül nyomvályús szakaszt is felújítják úgy, hogy a város felé vezető oldalon egy sávval bővítik a kereszteződést. A munkák többségét igyekeznek a nyári időszakra ütemezni, amikor a legkisebb a forgalom a városban. Torlódásra azonban így is kell majd számítani, de a végeredmény talán megéri! A pontos ütemezés a közbeszerzési eljárások lezárultával dől el, amelyről minden beruházás esetében részletes tájékoztatást ad az önkormányzat.

Korlátozások várhatók a Budai úton a Rendőrség melletti szakaszon és a Hadiárva utca térségében a nyár folyamán

Ősszel a Csíkvári úton a Sóstó rehabilitációhoz kapcsolódó útfelújítások miatt lesznek korlátozások, amely az autóbuszok terelésével is járni fog.

Várhatóan nyár végén elkezdődnek a Pozsonyi út kettő szakaszán a felújítások, valamint előkészítés alatt van a Fiskális út felújítása, ahol a csapadékcsatorna építése még ebben az évben megkezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!