Hírek

2009.06.12. 02:29

Utazni készül? Nem mindegy, kire bízza magát

Budapest - Akár több mint tíz százalékkal csökkenhet az utazási vállalkozások száma, főként a kiutaztatással foglalkozó utazási irodák kerülnek nehéz helyzetbe - mondta el lapunknak Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár. A fő nyaralásról nem mondanak le az emberek, viszonylag jó szezon várható a fürdőhelyeken.

Fejér Megyei Hírlap

A gazdasági válságban erősödő piaci versenyben a hivatalosan bejegyzett hazai utazási irodák száma az év eleji ezeregyszázról ezer alá is csökkenhet, de lesznek olyanok is, amelyek csak időlegesen szüneteltetik tevékenységüket. Sok iroda várakozó állásponton van, mert a válság miatt még későbbre tolódnak ki az utazási döntések, ami nem kedvező, mivel az utazásszervezők a szezonra nem tudnak kellően tervezni. Ugyanakkor az utazási piac ezáltal át is alakul, az utazóknak is érdekük, hogy a jelentős tapasztalattal rendelkező, megbízható vállalkozások nagyobb arányban működjenek az utaztatási piacon.

- A válság lehetséges pozitív hatásainak kiemelése azonban semmiképpen nem jelenti azt, hogy a turizmus nyertese lehet a gazdasági válságnak - hangsúlyozta Kovács Miklós. - Legfeljebb lesznek olyan területek, amelyek a válságnak kisebb mértékben válnak veszteseivé. De az élesedő verseny hatására például éppen az utazási irodák piacán megvan a veszélye annak, hogy növekszik a feketén utaztatók száma. A hatóságok folyamatosan figyelik a piaci jelenségeket, és igyekeznek kiszűrni az utasok biztonságát veszélyeztető illegális vállalkozásokat. Az is tény, hogy a válsághelyzet az utazóktól is nagyobb fogyasztói tudatosságot, óvatosságot igényel. A forgalom csökkenése a szálláshelyeket és a többi turisztikai ágazatot is érinti. A folyamatban lévő szállodafejlesztések nem torpantak meg, sőt, több alapkőletételre is sor került, eszerint nem gondolták meg magukat a befektetők, és számítanak a mihamarabbi fellendülésre. Az uniós pályázatoknál a saját erő megteremtése lehet kérdéses, adott esetben azonban kormányzati segítséggel, kedvezményes hitellehetőséggel, előleggel, gyorsabb ügyintézéssel segítik majd a pályázókat - emelte ki Kovács Miklós -, semmiképpen nem szeretnénk, ha ezek a fejlesztési pénzek elvesznének az ágazat számára. 

A vendéglátó vállalkozások kilátásait a vendéglátó szakmai szervezetek pesszimistábban ítélik meg, tartanak attól, hogy az adószabályok változása a szakmában erőteljesebb visszaesést okoz majd. A szakállamtitkár úgy véli, e területen még sok a nyitott kérdés, így korai lenne prognózist alkotni. A turisztikai ágazat eredményessége nagy mértékben függ attól, hogy mennyire sikerül a beutaztatásban kiaknázni a most adódó lehetőségeket, az olcsó forint vonzását és a közeli desztinációkba irányuló utazások tendenciáját - mutatott rá. Ennek érdekében most a turisztikai marketingtevékenység a közeli országokra, Szlovákiára, Csehországra, Ausztriára, Lengyelországra és Nyugat-Európára fókuszál, szinten tartást határoztak el a távol-keleti desztinációkban, helyenként takarékossági okokból be is zárnak képviseleteket. 
- Számolni kell azzal, hogy a válság miatt Európában is sokan elveszítik a munkájukat, vagy csak félnek tőle, s az idén inkább nem utaznak külföldre - mondta. Nagyon erős belső marketinggel kell megküzdeni, akár a német, akár az osztrák piacon. A prognózisok szerint az úgynevezett fő szabadságról nem mondanak le az emberek, így várhatóan a tradicionális üdülő- és gyógyhelyeken, a fürdők körzetében a főszezonban nem lesz jelentős a visszaesés. Ugyanez érvényes a belföldi vendégek által kedvelt, látogatott helyekre is. A városlátogató és az üzleti turizmus viszont megérzi a válságot, már az első negyedévben is tapasztalható volt a visszaesés elsősorban Budapesten, de a vidéki hotelekben is jóval kevesebb vállalati tréninget, hivatalos rendezvényt tartottak.

Az egész 2009-es évre vonatkozóan a turisztikai szakállamtitkár a beutazás forgalmának 5-10 százalékos csökkenésével számol, a belföldi utazások alakulását pedig még több tényező is befolyásolhatja.

A Balatonnál összességében viszonylag jó szezon várható, egy-két százalékos csökkenéssel, bár a német vendégek visszatérésére még az idén sem számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!