Hírek

2014.12.05. 18:30

Út helyett a síneken sétálni?

Székesfehérvár - A síneken sétálnak az emberek, mert a Sóstón áthaladó turista útvonal járhatatlan. Gazdáját nem leltük, ám mint kiderült, a probléma máshol is létezik.

S. Töttő Rita

A magyar turistaútvonalak keresztülszántják az egész megyét, nem véletlen, hogy Székesfehérváron is láthatjuk a jelzéseiket. A Sóstó mellett elhaladó vasúti sínek mentén is halad egy, a jelzése is jól kivehető. Használni azonban nem igazán lehet - panaszolja természetjáró olvasónk, aki már többször látta, a gazos utat sokan úgy kerülik ki, hogy a síneken folytatják a sétát. De nem csak kirándulók használják, hanem iskolások is, akik szeretnék lerövidíteni a hazafelé vezető utat.

Nagyon veszélyes játék ez, vélte olvasónk, ezért le is fotózta a síneken sétáló embereket, akik kénytelenek a dzsumbujos útvonal helyett a vasúti pályát választani. Olvasónk akkor készítette a felvételeket, amikor az unokájával arra indultak a sárpentelei erdő felé. Ám hiába érdeklődtek több hivatalnál is, semmi nem történt.

Artúr és András is sokat kirándul, ők is sokszor nehezen találják meg a jelzés szerinti utakat

És ez nem is véletlen - derítette ki a feol.hu. Az úgynevezett turistautak ugyanis tulajdonjogilag gyakorlatilag senkihez sem tartoznak. Asbóth Katalin, a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség vezetője elmagyarázta, hogy is van ez: a turistautak nyilvánvalóan valakinek a területén mennek keresztül, de a tulajdonos nem köteles karbantartani. Kivéve, ha pályázati pénzből festették vagy újították fel, és fenntartási időszakra kötelezett a pályázó.

- Az ilyen jellegű útvonalak nagy része a régi Magyar Természetbarát Szövetség égisze alatt lettek kialakítva, vagy pedig helyi kezdeményezésekre. A szóban forgó szakasz is ebbe a körbe tartozik. Tehát senki sem kötelezhető a felújításra - árulja el az egyesület vezetője. Az eddigi felújításokat is általában saját anyagi finanszírozásból oldották meg a kirándulni vágyók javára.

Ám idén, egy nagy pályázatnak köszönhetően az egész országos Kék túraútvonalat felújították a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálásával és a megyei szervezetek gyakorlati kivitelezésével. Tehát folyik ilyen irányú munka, de csak meghatározott szakaszra - tette hozzá Katalin. Folyamatosan folyik egyébként útfelújítás, karbantartás a megyében, de elsősorban azokon a részeken, amelyek egy konkrét egyesületi programhoz tartoznak. Ennek ellenére felvetésünk után a szövetség vezetője elhatározta: ha adódik lehetőség az önkormányzatnál pályázni, akkor a jelzések festékigényét megpályázná a szervezet. Természetesen a munka részét, ahogy eddig is mindig, önkéntességgel oldjuk meg - említette Katalin. A szóban forgó résznél azonban az a probléma, hogy a vasútvonalak mentén halad. Olvasónk felvetése szerint megeshet, hogy a fűnyírás ezért a MÁV-hoz tartozik.

Megkerestük a MÁV-ot is ez ügyben, választ mindeddig még nem kaptunk.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!