Hírek

2014.11.28. 18:15

Újszülött kislányt tettek a székesfehérvári kórház babamentő inkubátorába

Életet mentett a Szent György kórház előtti inkubátor: Katalin napjának hajnalán egészséges kicsi babát helyeztek el benne. Másfél évtized alatt ő az ötödik, aki így kap esélyt az életre.

Zsigó Ferenc

Csinos kis fehér sapka védi a békésen szuszogó, gyönyörű, formás pici lány fejét. Apró kezein hosszú ujjacskák, szemhéja néha megrebben a vaku villanására. – Megvoltak a szűrővizsgálatok: egészséges, mint a makk – mondja mosolyogva Szabó Elek főorvos, aki éppen ügyeletes volt, amikor a lánykát a babamentőbe tették. – Nem tudni, hol és milyen körülmények született, de amennyire lehetett, jól ellátták, törülközőbe csavarva helyezték a babamentőbe. Bent épp csak annyi ideig tettük inkubátorba, amíg felmelegedett, azóta itt van.

Szabó főorvos nem először él át hasonló helyzetet: úgy hozta a sors, hogy eddig már három alkalommal is épp ő volt ügyeletes, amikor újszülött került a babamentőbe. Ha most fiú érkezett volna, akár az ő nevét is kaphatta volna – jegyzi meg. Így azonban rövid tanácskozás után (csak hogy ne ugyanazon a napon legyen a születésnapja, mint a névnapja) Katalin helyett Lizának „keresztelték” a lánykát – Antóni Andrea javaslatára, aki szntén ügyeletes volt kedden. Tizenöt éve a Kelemen Béla utcában egy kukában találtak rá egy csecsemő holttestére, ez és egy másik hasonlóan nagy port kavart ügy után került a Szent György kórház régi bejárata melletti kis helyiségbe a babamentő inkubátor, amelyben az eltelt évek alatt Lizával együtt öt kicsi ember kapott esélyt az életre.

– 2000, 2001, 2002, 2004 és 2014 – sorolja az évszámokat az osztály főnővére, Andavölgyiné Tóth Márta, aki szerint talán ennek az inkubátornak is köszönhető, hogy azóta nem történt ilyen megrázó eset. (Az inkubátorban hagyott gyermek anyja után ugyanis nem nyomoz a rendőrség.)

– Elhagyott kisbabák sajnos ennél többen vannak, évente öt-hat alkalommal előfordul, hogy az anya megszüli gyermekét és aztán nálunk hagyja. Persze még ez is jobb, mintha sorsára hagyná a kicsit – mondja Márta, miközben a szemével végigsimogatja az ágyban alvó Lizát. Valaki életre szóló ajándékot kap karácsonyra – jut eszembe, ki is mondom azonnal. Bizony – bólogat a főnővér, aztán tűnődve hozzáteszi: érdekes, az utóbbi években többször is úgy alakult, ilyenkor érkezett hozzájuk elhagyott kisbaba... De amíg Liza igazi családot kap, a hivatalnak is van dolga: – Mindenképpen le kell folytatni egy gyámhatósági eljárást – válaszolta kérdésünkre Deresné Tanárki Mária, a megyei gyermekvédelmi központ vezetője, aki elmondta: miután a kórház értesítette a gyámügyeseket, a hivatal eseti gyermekvédelmi gyámot rendelt ki a csecsemő mellé. Elhelyezik őt leendő örökbefogadó szülőknél, vagy ha éppen nincs várakozó – ami ritkán fordul elő –, akkor nevelőszülőknél. Képzelt szülők alapján nevet is adnak neki, születési bizonyítványt is kap.

– A gyermek hathetes koráig függő helyzet van, ez idő alatt jelentkezhetnek ugyanis a szülők, hogy meggondolták magukat és visszakérik a babát. Ilyenkor alapos, mindenre kiterjedő környezettanulmány után vissza is kapják, ha nincs kizáró körülmény, hiszen a gyermek alapvető érdeke, hogy az övéi között legyen – mondta Deresné, de felhívta a figyelmet: a hat hét jogvesztő határidő a törvény szerint: csak eddig van lehetősége a szülőnek arra, hogy megváltoztassa döntését a gyermek sorsát illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!