Hírek

2016.09.15. 13:28

Újra érkezik a víz a vidámparki tóba! - Íme, ennyi idő alatt töltik fel teljesen

Székesfehérvár – Ma reggel elkezdődött a vidámparki tó vizének visszaengedése. A tó megújításának végső fázisa ez, mondhatni a pont az i-n. Ám a környékén még várhatók munkálatok.

S. Töttő Rita

Kenyeres Dániel, a Városgondnokság belvízrendező mérnöke a feol.hu-nak elárulta: a vidámparki tóban zajló munkálatokkal ezen a héten végzett a kivitelező. Innentől megkezdődhetett a víz visszaengedése a tóba, csütörtökön reggel meg is nyitották a zsilipet.

- A feltöltés folyamatos mostantól – tette hozzá a szakember. - Attól függően, hogy az időjárás milyen lesz, 2-3 hét, de akár 1 hónap is lehet a végleges feltöltés hossza.

Kenyeres Dániel megmutatta, hol folyik bele a víz a vidámparki tóba - akár 1 hónap is lehet a végleges feltöltés ideje. Fotó: Koppán Viktor

A folyamat természetesen hosszadalmas, hiszen a fehérvárcsurgói tározóból indul a víz, a Gaján keresztül a Malom csatornába folyik, majd becsatlakozik a Bregyó-köz tavába, innen kerül átkormányzással a vidámparki tóba. - Ha nagyobb mennyiségű csapadék lesz, akkor gyorsabban töltődik – mesélt a folyamatokról a mérnök, akitől megtudtuk azt is: több mint 1 méter víz hiányzik még a tóból. Ám mivel változott a tó körvonala, így azt nem tudni pontosan, mekkora mennyiségű víz kerül bele. - A cél a maximális üzemi vízszint, azaz az 1,2-1,3 méter elérése, majd pedig folyamatos átmosatással az ide került vizet frissítik – tette hozzá. A tavaly novemberben leengedett vidámparki tó megújítása ezzel lezárul, de a projekt folytatódik, a tó körül a sétány és a Ligetsor felújításával, parkosítással, a tavon található szigeten zajló munkálatok befejezésével. A vidámparki tóba a halakat telepítéssel költöztetik vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!