Hírek

2014.01.08. 15:55

Újjászületés a gyászból

Székesfehérvár - Mindketten elvesztették gyermeküket, mindketten a művészetben találtak vigaszra. Verseik, illetve képeik azonban sok sorstársnak is vigaszt, kilábalást adnak a belső süppedésből .

Házi Péter

A székesfehérvári születésű Zsolnai Tímea tavaly nyáron vesztette el fiát. Iszonyú mélységeket járt meg, ám egy internetes gyászcsoportban rátalált Gősi Valéria verseire. Ezen versek hatására érzett késztetést arra, hogy kifesse magából a megváltoztathatatlant. Igen érdekes technikát fejlesztett ki: üveg alapú képein az anya a központi motívum, az üveg alatt viszont színes gyapjúból felsejlik a szeretett és elvesztett gyermek. Felsejlik, hiszen a földi létben már nem valóság ő, ám egy másik, földöntúli világban minden anyával együtt van a meggyászolt gyermek.

Gősi Valéria tragédiája már nem olyan friss, mint Tímeáé: immár közel tizennégy évvel ezelőtt az országos, sőt a görög sajtó is beszámolt arról, hogy egy 26 éves magyar fiú, Gősi Zoltán Korfu szigetén a viharos tengerbe ugorva miként mentette meg két másik ember életét. A megmentő azonban már nem tudott kijönni a haragos tengerből...

- A festményeimnek nem a művészi értékét kell nézni, keresni, ezek az alkotások mind-mind Valéria egy-egy, fiára emlékező verse alapján születtek. A festmények alatt ott olvashatóak a versek. A kiállítást úgy rendeztük, hogy a látogató időrendi sorrendben követhesse nyomon a megbékélés, a gyászyból való gyógyulás folyamatát mondja Zsolnai Tímea, akihez a Bányató galériában rendezett tárlatmegnyitó után sorban jöttek oda az emberek. Sorban jöttek és megnyíltak, mindenki elmondta saját életének legnehezebb történéseit.

Csütörtökön lenne a fiam 21 éves. Szilveszter éjjelén fejeztem be az utolsó képemet, s azt érzem, ez volt az utolsó ebben a sorban. Úgy érzem, sikerült lezárnom, a helyére tennem a történteket, talán most végre újjászüllettem. Ha ennek a folyamatnak csak a negyedét is megélik azok, akik látják az alkotásainkat, akkor már megérte kiállítani őket. Akkor már egy kicsit segítettünk nekik mondja Tímea, aki a zsúfolásig telt galériát látva azon gondolkozik, más városokba is elviszik majd a kiállítást.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!