Hírek

2016.01.04. 11:34

Újabb utcákat vonhatnak be a fizetős parkolásba Fehérváron

Székesfehérvár – Idéntől csak a nagy gyűjtőparkolókba vásárolhatunk éves bérletet, megszűnik viszont a parkolás maximalizált kétórás ideje, akár egész napra is vehetünk jegyet.

Házi Péter

Hétfőn megkezdődött az éves parkolóbérletek cseréje, január 1-től számos változást tapasztalhat az, aki a fizetős parkolást igénybe veszi. Ezek között több pozitív, de a lakosság értékelése alapján valószínűleg néhány negatív változás is van. Egy biztos, az egyre több autónak egyre nehezebb parkolóhelyet találni, ezt a problémát megnyugtató módon egy vagy több, reális áron használható parkolóház oldhatná meg. Ezügyben egyébként

Amint Márkus Tibor, a Városgondnokság parkolási csoportjának vezetője érdeklődésünkre elmondta, idéntől egységesítették a lakossági parkolóbérletek árát: korábban a belvárosban 3100, máshol 800 forint volt az ezért fizetendő díj, mostantól mindenhol 3100 forintot kell azért fizetni, hogy a lakók megállhassanak a házuk előtti, zónás rendszerbe bevont parkolókban. Csak összehasonlításként: Veszprémben 8500, Pécsett 3900 forint a hasonló jellegű lakossági bérlet. Ettől persze nem lesz több hely a parkolókban...

A Városgondnokság parkolási csoportjánál már megkezdődött a parkolóbérletek cseréje. A tavalyi bérletek január utolsó napjáig érvényesek Fotó: Molnár Artúr

– A parkolási díjak és a pótdíjak idén sem emelkednek, ám több parkoló más díjzónába került át. Az egyik legfontosabb változás, hogy 2016-tól már csak a gyűjtőparkolókba, azaz a Skála mellettibe, a  Tolnai úti Vadex parkolóba és az Eszperantó térre lehet lehet éves parkolóbérletet vásárolni – mondta a parkolási csoport vezetője. Ez tehát azt is jelenti, hogy például a pláza körüli parkolókba a bérletek már nem lesznek érvényesek, kivéve az úgynevezett piros bérletet (a város minden pontján érvényes bérlet ára 150 ezer forint).

A III-as, tehát a legolcsóbb zónából az I-es zónába sorolták át a Piac teret, a Mátyás király körutat és a Zichy ligetet. A Koch László utca a II-es díjövezetből került át az I-esbe, a III. Béla tér pedig a III-asból a II-esbe. A változtatásnak az a célja, hogy az említett gyűjtőparkolókba tereljék az autósokat, s változzon  a „szokás", ami például a  pláza melletti parkolóknál is megfigyelhető, miszerint sokan kora reggeltől estig parkolnak ott, ahol amúgyis kevés a parkolóhely.

Eddig lakásonként két bérletet adtak ki kedvezményes áron, mostantól ha csak két ideiglenes lakcímmel van valaki bejelentkezve a lakásba, legfeljebb egy lakossági bérletet kaphat. Erre  azért volt szükség, mert a sok albérlő miatt drasztikusan megnőtt a kiadott bérletek száma, ugyanakkor helyet olykor képtelenség  találni.

Pozitívum, hogy megszűnt a parkolási időkorlát, azaz most már 2 óránál többet is parkolhatunk az egyes, és négy óránál is többet a kettes övezetben. Így elejét veszik azoknak a panaszoknak, amikor az ügyintézés elhúzódása miatt nem ér vissza az illető időben az autójához. Ugyancsak pozitívum, hogy a zöld rendszámos (elektromos meghajtású) autókkal, illetve motorral, motorkerékpárral ingyen lehet megállni a parklókban.

A lakossági bérlet kiváltásához a lakcímkártya és a forgalmi engedély szükséges, céges autó esetében pedig a cég  igazolása arról, hogy az illető vezetheti az autót. A közgyűlésen arról is döntöttek, hogy augusztustól  bevonják a fizetős rendszerbe a Honvéd, Ányos Pál, Gyümölcs, Károly János, Prohászka, Halász, Gáz utcát, valamint a III. Béla tér környékét és a Munkácsy lakótelepet. Ezeken a helyeken ugyanis 70 százalék fölötti munkanapokon a parkolók átlagos telítettsége, ami alapján jogszabályi lehetőség van a fizetős rendszer kialakítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!