Hírek

2006.02.26. 08:59

Újabb madárinfluenza-gyanús gócot fedeztek fel Romániában

Bukarest (MTI/AFP) - Újabb madárinfluenza-gyanús gócot fedeztek fel Románia délkeleti részében, Topaluban, ahol az elsõ tesztek a H5 vírus típusát mutatták ki - közölte vasárnap az állategészségügyi hivatal egyik vezetõje.

Mórocz Zsolt

Az öt elhullott és két élõ tyúkból levett mintákon elvégzett gyorstesztek a H5 vírus jelentétét mutatták ki - közölte Grigore Mertoiu, a hivatal illetékese. Mertoiu elmondta, hogy részletes elemzés céljából elküldték egy bukaresti laboratóriumba a mintákat, és az eredmény megérkezéséig megkezdték valamennyi baromfi levágását az érintett telepen.

rn

A Duna mentén fekvõ falu elején és végén fertõtlenítõ állomást helyeztek el. Ha az elemzés megerõsíti, hogy az emberre is veszélyes H5N1 vírusról van szó, Topalu portáin mind a 17 ezer szárnyast levágják - közölte az illetékes.

rn

 Romániában összesen 34 madárinflunza-gócot jelentettek eddig, és több mint 180 ezer szárnyast pusztítottak el. Bukarest várja a Fekete-tenger partján fekvõ Eforie strandján, Mangalia kikötõvárosban és a Neptun-tó partján elpusztult vadmadarakból levett minták elemzésének eredményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!