Hírek

2017.08.31. 15:40

Újabb halpusztulás Cikolán! Megállíthatatlan a haltragédia?

Az augusztus elején történt tömeges halpusztulás után most újabb öt tonnányi pikkelyes múlt ki Cikolán. Ezúttal a 2-es számú tóban, a felmelegedett vízben fellépett oxigénhiány miatt.

Dávid Erzsébet

A haltragédia annak ellenére történt, hogy a tavakat üzemeltető tógazdaság a nyár eleje óta folyamatosan próbálta kivédeni a hőség következményeit. De mivel a cikolai tavak csak a lehullott csapadékból kapnak víz utánpótlást, s annak nagy részét is felfogja, beissza a vegetáció, s ezért a víz nem tudott felfrissülni, a védekezésre fordított erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak.

Haltetemek a cikolai tóban  Fotó: Fent Győző

- A halpusztulást nem közvetlenül a hőség, hanem az oxigénhiány okozta. A felmelegedett víz ugyanis a kívánatosnál kevesebb oxigént tud feloldani, az oldott oxigént pedig seregnyi vízi élőlény fogyasztja, a kánikula idején a szükségesnél kevesebb jutott belőle a halaknak – magyarázza a tavakat üzemeltető gazdaság vezetője.

Lévai Ferenc 4-6 millió forintra becsüli a mostani kár mértékét. Mint mondja, bár szomorú és lehangoló látványt mutatnak a tó felszínén sodródó haltetemek, egyelőre nem tudják kiszedni őket. A meleg vízben ugyanis rövid idő alatt bomlani kezdenek a maradványok, s ha hozzájuk érnek, darabokra esnek. Ezért megvárják, amíg a szél egy helyre sodorja a tetemeket, s akkor öntik le klórmésszel őket. A gazdaság az idei nyáron 1,5 millió forintot költött klórmészre, ugyanis nemcsak fertőtlenítésre, hanem arra is használták a szert, hogy a mederbe öntve, visszaverje a fénysugarakat, lassítva, fékezve a felmelegedést.

A cikolai tavaknál augusztus első napjaiban történt az első idei halpusztulás. Akkor 150 mázsányi hal pusztult el, mintegy 15 millió forintos kárt okozva a gazdaságnak. A veszteséget teljes mértékben az üzemeltetőnek kell viselnie, a halastavakra ugyanis mivel korrektül nem mérhető a bennük levő halmennyiség, nem lehet biztosítást kötni – tudtuk meg Lévai Ferenctől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!