Hírek

2013.10.17. 14:46

Új választási szabályok - Fejér megye jegyzőit tájékoztatták

Székesfehérvár – Megváltozott jogszabályokkal zajlik majd a tavaszi országgyűlési választás. Csütörtökön a megye jegyzőit tájékoztatták.

Tribolt Lajos

A korábbi hét helyett csak öt egyéni választókörzet lesz a megyében, így értelemszerűen csak öt egyéni országgyűlési képviselőt választunk. A szavazókörök száma néggyel nő és 432 lesz. Az összevont polgármesteri hivatalok miatt a korábbi 108-cal szemben csak 66 helyi választási iroda működik majd. Irányítója, a jegyző felel a hozzátartozó minden település választási munkájáért - mindezt Molnár Krisztián főjegyző, a megyei választási iroda vezetője mondta el, a hatvanhat érintett jegyző számára szervezett felkészítőn.

A megyei iroda vezetői előtt esküt tett a megye hatvanhat választási irodájának vezetője (Fotó: Horváth Renáta)

A szavazatszámláló bizottságok három tagját és póttagjait települési szinten választják a jegyző javaslatára az országgyűlési választások kiírását követően. A bizottságokba tagot delegálhatnak a jelöltet állító pártok, illetve a független jelöltek. Az egy szavazókörös településen a helyi választási bizottság látja el a szavazatszámláló bizottság feladatát.

Az egyéni választókörzetek székhelyén a helyi önkormányzat választja meg a választókerületi bizottságot. Megyei, azaz területi választási bizottság az országgyűlési választásokon nem működik, a Nemzeti Választási Bizottság természetesen igen. A választási bizottságokba is delegálhatnak tagot a jelölő szervezetek és független jelöltek.

Az Országgyűlés létszáma jelentősen csökken. Országosan 106 egyéni képviselőt választunk, míg az országos listáról 93 képviselő kerül be. A megyei listák megszűnnek. Az országos listaállításhoz 27 egyéni körzetben és 9 megyében kell egyéni jelöltet állítania az adott szervezetnek

Nem lesznek ajánló cédulák, hanem helyette ajánló íveken lehet gyűjteni a támogató aláírásokat - mondta el Kovács Zoltán, a megyei választási iroda jogi vezető helyettese. Az egyéni választókerületi iroda adja ki a sorszámozott íveket, amelyeket kivétel nélkül be kell majd szolgáltatni. A jelöléshez 500 érvényes ajánlás szükséges. Újdonság, hogy a körzetünkben több jelöltet is ajánlhatunk, de mindenki csak egyszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!