Hírek

2016.03.06. 19:59

Új vadfeldolgozó épül

Soponya - Új vadfeldolgozó üzemet tervez építeni a régi helyett a Vadex. A jelenleg 74 munkahelyet jelentő létesítményt nem kívánják elvinni a környékről.

B. Kiss László

Több fajta híresztelés, találgatás kapott lábra a Vadex soponyai vadfeldolgozó üzemének jövőjével kapcsolatban. Mi az igazság? – tudakolta lapunk Majoros Gábortól, a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatójától. 

A soponyai az ország egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – ilyen üzeme, de az 1978-ban épült üzem hűtéstechnológiája azonban mára elavult, üzemeltetése nem gazdaságos. Ugyanakkor a piaci kereslet, valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium elvárása is arra ösztönzi a céget, hogy bővítse vadfeldolgozó kapacitását. (Több vadásztársaság ugyanis a vadat – mint mondják – szőrben-bőrben küldföldre értékesíti, s ily módon a feldolgozás révén képződő nyereség nem itthon realizálódik. A jelenlegi üzem korszerűsítése, kapacitásbővítése azonban nem lehetséges, mivel az épület a Zichy-kastély parkjában, az egykori rózsakert helyén áll. A kastélyt és a parkot pedig egy kormányhatározat alapján felújítják, s ennek a közeljövőben tervezett rekonstrukciónak útjában van a vadfeldolgozó – derült ki Majoros Gábor szavaiból.



Az üzemnek tehát költöznie kell, de persze nem mindegy hová. A vadfeldolgozó jelentette munkahelyek megszűnésétől, elköltöztetésétől azonban nem kell tartaniuk a környékbelieknek – jelentette ki a vezérigazgató, aki lapunknak elárulta: az új üzemet is a térségben kívánják megépíteni. E célra Aba, Tác, Soponya is fölajánlott építési területet, de döntés az új vadfeldolgozó pontos helyéről még nem született. 
Az üzem megvalósítási tanulmányterve egyébként a múlt héten készült el. A kapacitás 20-30 százalékkal haladja meg a jelenlegit, s ennek arányában nő majd a dolgozók jelenlegi 74 fős létszáma. 

A 2-2,5 milliárdos beruházás finanszírozásával kapcsolatban Majoros Gábor úgy fogalmazott, hogy az építkezés pénzügyi fedezetét várhatóan olyan tulajdonosi támogatási konstrukció jelenti majd, amelyhez a kormány hozzájárulására is szükség lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!