11°
10°

Új vadfeldolgozó épül

Soponya - Új vadfeldolgozó üzemet tervez építeni a régi helyett a Vadex. A jelenleg 74 munkahelyet jelentő létesítményt nem kívánják elvinni a környékről.

Több fajta híresztelés, találgatás kapott lábra a Vadex soponyai vadfeldolgozó üzemének jövőjével kapcsolatban. Mi az igazság? – tudakolta lapunk Majoros Gábortól, a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatójától. 

A soponyai az ország egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – ilyen üzeme, de az 1978-ban épült üzem hűtéstechnológiája azonban mára elavult, üzemeltetése nem gazdaságos. Ugyanakkor a piaci kereslet, valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium elvárása is arra ösztönzi a céget, hogy bővítse vadfeldolgozó kapacitását. (Több vadásztársaság ugyanis a vadat – mint mondják – szőrben-bőrben küldföldre értékesíti, s ily módon a feldolgozás révén képződő nyereség nem itthon realizálódik. A jelenlegi üzem korszerűsítése, kapacitásbővítése azonban nem lehetséges, mivel az épület a Zichy-kastély parkjában, az egykori rózsakert helyén áll. A kastélyt és a parkot pedig egy kormányhatározat alapján felújítják, s ennek a közeljövőben tervezett rekonstrukciónak útjában van a vadfeldolgozó – derült ki Majoros Gábor szavaiból.

Az üzemnek tehát költöznie kell, de persze nem mindegy hová. A vadfeldolgozó jelentette munkahelyek megszűnésétől, elköltöztetésétől azonban nem kell tartaniuk a környékbelieknek – jelentette ki a vezérigazgató, aki lapunknak elárulta: az új üzemet is a térségben kívánják megépíteni. E célra Aba, Tác, Soponya is fölajánlott építési területet, de döntés az új vadfeldolgozó pontos helyéről még nem született. 
Az üzem megvalósítási tanulmányterve egyébként a múlt héten készült el. A kapacitás 20-30 százalékkal haladja meg a jelenlegit, s ennek arányában nő majd a dolgozók jelenlegi 74 fős létszáma. 

A 2-2,5 milliárdos beruházás finanszírozásával kapcsolatban Majoros Gábor úgy fogalmazott, hogy az építkezés pénzügyi fedezetét várhatóan olyan tulajdonosi támogatási konstrukció jelenti majd, amelyhez a kormány hozzájárulására is szükség lehet.


Legolvasottabb

1
Párizstól Fehérvárig futottak – Hatalmas tömeg fogadta a hazatérő telekiseket
2
Három autó ütközött össze Söréd és Magyaralmás között
3
Árokba borult egy autó a 63-ason
4
Halálos vonatgázolás Gárdonyban (frissítve!)
5
Fának hajtott egy személyautó Pákozd és Sukoró között
Forma-1 – Egyesült Államok Nagydíja
Hamilton nyert, világbajnok a Mercedes
időjárás / 1 órája
Hétfőn marad a hideg és az eső
Az ország több részében is nagy mennyiségű esőre kell számítani. A hőmérséklet 10 fok körül alakul.
Gyász
/"Küzdöttél, de már nem lehet, a csönd ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *KÁLMÁN JÓZSEFNÉ * *született Horváth Erzsébet* fáradhatatlannak tűnő, drága jó szíve, életének 88. évében örökre megpihent. Temetése 2017. október 26-án, csütörtökön 14 órakor lesz a Béla úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
/"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül, szívetekben tovább élhetek."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH SÁNDORNÉ* *gyúrói lakos* életének 79. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2017. október 25-én 16 órakor a gyúrói evangélikus temetőben lesz. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, *özv. BALOGH JÓZSEFNÉ szül. Jankovics Lídia* szíve, türelemmel viselt hosszú betegség után, életének 84. évében megpihent. Temetése 2017. október 25-én, szerdán 16 órakor lesz az abai református temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZABÓ TIBOR* *ny. mk. alez.* 67 éves korában elhunyt. Temetése - katonai tiszteletadás mellett - 2017. október 25-én 13.30-kor a székesfehérvári Béla úti temetőben lesz. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
nagy váltás / 2 órája
Usain Bolt komolyan gondolja, hogy futballista lesz
1956 / 3 órája
Kövér László, a Parlament elnöke Martonvásáron emlékezett a helyiekkel
Zsohár Melinda
Nemzeti ünnep / 4 órája
Szabadságvágyról, hazaszeretetről szóltak a megemlékezéseken
Magyar labdarúgó-válogatott / 5 órája
Trapattoni szívesen lenne magyar kapitány
összeveszett valakivel / 6 órája
Túszokat ejtett egy fegyveres egy angliai szabadidőközpontban
orosz disznóhúsexport / 6 órája
Nevessen Ön is Vladimir Putyinnal!