Hírek

2015.01.21. 18:15

Új számítás a beteg és a kismama ellátásában

Akár jobban is járhat az anyuka a gyed-del vagy a beteg a táppénzzel, de a hozzátartozó is segítséget kap tragédia esetén.

S. Töttő Rita

A mérték ugyanannyi, de változtak az elszámolási szabályok a táppénz, a csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj terén. A szakértő szerint a lényeg, hogy idén már nem az előző teljes évet, csak a juttatásra való jogosultság, azaz például a szülés, a táppénzre menetel, a baleset napját megelőző 180 napot kell figyelembe venni. Ez az egészségügyi kormányzat legnagyobb változtatása, s az, hogy megszűnt a számítási különbség a rendszeres és nem rendszeres jövedelem közt. Ugyanolyan (előnyösebb) szabályok vonatkoznak mindkettőre, azaz a pótlékok, jutalmak, prémiumok – ha azokból is vonják a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot – hangsúlyosabban esnek latba a számításnál, mint korábban.

Az idei évben megváltozott a kismamáknak járó ellátás számítási módszere, érdemes újraszámolni. Fotó: A szerző

A kismamák számára lehet érdekes néhány új szabály. Az egyik kevésbé lényeges, hogy az eddigi Terhességi Gyermekágyi Segélyt mostantól Csecsemőgondozási Díjnak, azaz CSED-nek hívják. A kismamák CSED-ét és Gyermekgondozási Díját, azaz GYED-ét is tehát a szülés napját megelőző 180 napban kapott jövedelemből számítják ki. Ha ebben a 180 napban a biztosítási idő nem folyamatos, akkor az előző teljes évet lehet figyelembe venni. Ha ebben az időszakban sincs meg a folyamatos 180 biztosított nap, akkor elég a 120 biztosított nap is.

Az nem változott, hogy ha azért nincsenek meg ezek a biztosítási időszakok, mert az anyuka éppen GYED-en volt, akkor a korábbi számítás alapját képező jövedelem alapján kell számolni a következő díjat is. Illetve ki kell számolni a szerződés szerinti jövedelemből kapható CSED-et és GYED-et is, és azt kell adni a kismamának, amelyikkel jobban jár.

Ezek a számítási szabályok egyébként a táppénzre és a baleseti táppénzre is ugyanígy vonatkoznak, leszámítva, hogy mindegyiknek más a mértéke, ahogy ez eddig is volt. Mégis lehet több, hiszen a minimálbér nagysága is változott.

Sajnos arról is kell beszélni, mi történik akkor, ha a gyermek a GYED alatt meghal. Korábban azonnal megszűnt az ellátás, az új szabályok szerint, azonban ha az adott hónapból még 15 nap hátra van, akkor a következő hónap első napjáig jár a díj. Ha már nincs annyi, akkor az elhalálozást követő 15. napig jár a CSED vagy a GYED.

Szintén újdonság, hogy ha valaki a táppénzre való jogosultság iránti kérelmének benyújtása előtt halálozott el, akkor a hozzátartozó is igényelheti azt. Korábban erre egyáltalán nem volt lehetőség.

- A táppénz 50 vagy 60 százalék, maximum naponta a 2015-ben érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része, napi bruttó 7 ezer forint.

- Üzemi baleset esetén a baleseti táppénz mértéke 100 százalék.

- Úti baleset esetén a baleseti táppénz mértéke 90 százalék.

- A CSED mértéke a jövedelem 70 százaléka.

- A gyermekgondozási díj mértéke 70 százalék, de maximum a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka. Azaz maximum havi bruttó 147 ezer forint.

- Ha a gyermek 2015 január 1-e előtt született, akkor az anyukának járó ellátás összegét újra kell számolni és azt kell adni neki, amelyikkel jobban jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!