Hírek

2014.04.16. 18:00

Új helyre költöztetnék az emlékjelet

A csütörtöki közgyűlésen köztéri alkotások áthelyezéséről, megvalósításáról is döntés születhet, a köznyelvben „zsebkendőnek” hívott emlékjel például a Civil Ház elé kerülne.

Házi Péter

Még 2012 decemberében hozott döntést a közgyűlés arról, hogy a Városház térről a Civil Központ elé kívánja áthelyezni Józsa Bálint Millenniumi emlékjelét. Habár az alkotó és a lektorátus sem támogatja ezt, a mai közgyűlés elé kerülő javaslat szerint nemcsak városképi szempontból, hanem a kibővült funkciók miatt is célszerű a tér átalakítása.

Józsa Bálint emlékjelét a Civil Házhoz költöztetik (Fotó: FMH-archív)

Az emlékjel helyén egy parkosított növényszigetet javasolnak kialakítani, amely a sétálók pihenését is szolgálja. Ezen kívül a Petőfi-parkban szeretnének egy új szökőkutat létrehozni, Kocsis Balázs már meg is tervezte ezt: Petőfi költészeti világához igazodva egy életnagyságú, birkanyáját őrző, furulyázó pásztorfiú, Kukorica Jancsi lenne az alkotás központi figurája. A pláza előtti „gömb” helyén ugyancsak egy valódi szökőkút megépítését tervezik jövőre. A Bartók Béla téri Haraszty-féle Deák Dénes kút felújításáról, esetlegesen máshová költöztetéséről is tárgyal ma a testület, ezen kívül Somorjai Ferenc zenetanár emlékére is domborművet kívánnak elhelyezni az egykori zeneiskola falán. Ybl Miklós egész alakos szobrának létrehozása, valamint a holokauszt áldoztainak emlékére állítandó alkotás pályázati kiírása is szerepel a mai közgyűlésen.

A Petőfi-parkban egy igen látványos, hat és fél méter átmérőjű szökőkút valósulhat meg, ha a javaslatot ma elfogadja a közgyűlés: Kukorica Jancsi körül négy bárány is látható lenne, amelyeket Petőfi hőse furulyaszóval próbál visszaterelni a nyájhoz. A kompozíció teljes magassága több, mint két méter magas lesz, ha megvalósul, a munka fedezete a Városgondnokság üzleti tervében megtalálható.

A Szentháromság szobor a mai helyén, a Felsővárosban (Fotó: Koppán Viktor)

Ha már a város szobrainál tartunk, olvasónk is megkereste lapunkat némi észrevétellel: A 74 éves Simon László ma már Abán él, de mint fehérvári születésű, most is szívén viseli a Zichy-park sorsát. A sarkában álló, oroszlános emlékmű, a 17-es gyalogezred emlékműve különösen a szívéhez nőtt. A háború után darabjaira vágott és ereklyeként őrzött zászlójuk helyett családi pénzből csináltatott másikat. Kérése az volt, hogy március 15-től halottak napjáig legyen kint. A múltkor elpanaszolta, hogy fordítva rakták ki a zászlót. Telefonunkra a városgondnokság azonnal intézkedett.

Simon László másik nagy vágya az, hogy a felsővárosi templom előtt álló Szentháromság szobor egyszer visszakerüljön a Zichy-liget elejére, ahol 1960-ig áll, majd a Pálmaágas nőalak, 2000-ben pedig a Csillaghajó került arra a helyre.

A Szentháromság szobor – a közlése szerint – 1867-ben készült el, 1939-41-ben restaurálták, majd „kitelepítették”. Úgy gondolja, hogy az alkotásnak vissza kell kerülnie az eredeti helyére, a Zichy-liget sarkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!