Hírek

2014.11.06. 17:35

Új alelnököt választott a megyei közgyűlés

Székesfehérvár - Új, nem képviselői jogállású, azaz külsős társadalmi alelnököt választott csütörtökön a Fejér Megyei Közgyűlés.

Szabó Zoltán

Ehhez azonban szükség volt a szervezeti és működési szabályzat módosítására. Molnár Krisztián közgyűlési elnök javaslatára megtörtént, és a módosítás 9 óra 10 perckor hatályba is lépett. Külsős társadalmi megbízatású alelnöknek pedig Tanka Csabát javasolta, akit titkos szavazással kellett megválasztani. A szocialista Szabadkai Tamás közölte, nem számoltak ilyen rapid lebonyolításra, előtte szerettek volna valamit megtudni a jelöltről. Molnár Krisztián azt válaszolta, hogy az alelnököt a közgyűlés elnöke, azaz ő jelöli. Hozzátette, Tanka Csaba cecei lakos, őstermelő. Feladata lesz a megye elmaradott déli régiójának felzárkóztatása, fejlesztése. Varga Gábor országgyűlési képviselő is őt javasolja. Horváth András, az MSZP frakcióvezetője szerint a jelölt nem más, mint politikai megbízott, és a közgyűlést egyszerű kifizetőhelyként kezeli a fidesz. Somogyi Balázs, a Fidesz frakcióvezetője visszautasította ezt, és jelképesnek nevezte, hogy a déli térségből választanak alelnököt, aki tudja tartanai a kapcsolatot az ottani termelőkkel, vállalkozókkal. Tanka Csabát végül 12 igen, 6 nem szavazattal, egy tartózkodással megválasztották. Tiszteletdíját bruttó 235 ezer 581 forintban állapították meg, amelyből ő a 200 ezer feletti részről lemondott. Nem tart igényt a 35 ezer 337 forint költségtérítésre sem. (Lapunknak elmondta: azért nem vázolta még elképzeléseit, mert nem akart nagyokat ígérgetni, miközben a költségvetési lehetőségek sem ismertek. Ki fogja dolgozni a térséget érintő, konkrét terveit.)

Tanka Csaba az új alelnök (Fotó: Közgyűlés)

Megválasztották a pénzügyi, jogi és fejlesztési bizottság tagjait. Elnök lett Sükösd Tamás (Fidesz), alelnök Árgyelán János (Jobbik), a tagok: Horváth András (MSZP), Horváth Bálint és Gebula Béla Ákos (Fidesz). Egyhangú volt a döntés, 19 igennel. Csont nélkül megszavazták a képviselők tiszteletdíját is, amely havi 80 ezer forint. Ha valaki bizottsági tag is, az összeg 115 ezer, ha bizottsági elnök vagy tanácsnok, 150 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!