Hírek

2017.05.19. 10:33

Újra feltűntek a csatornatisztító csalók! Csak egy kicsit másként...

Székesfehérvár - A rendőrségi nyomozásnak köszönhetően körvonalazódott a tavalyi csaló csatornatisztítók köre. A kihallgatások várhatóan megkezdődnek, ám a közelgő nyári szünetre való tekintettel továbbra is résen kell lenniük a készpénzt tartó intézményeknek - más, hasonló trükköket alkalmazó "vállalkozók" is feltűnhetnek ugyanis.

S. Töttő Rita

Tavaly ősszel hírt adtunk róla, hogy több alapítványi intézményben is csalók jártak, akik csatornatisztító vállalkozónak adták ki magukat. Az akkori történetből kiderült, hogy  ezek a csalók időről időre megjelennek Székesfehérváron, de az ország más településein is és a Fejérvíz Zrt.-re vagy a vízműre hivatkozva tesznek ajánlatot a házi szennyvíz csatornarendszer kitisztítására. Akkor egy alapítványi óvoda történetét göngyölítettük fel, melyből kiderült, hogy a „munkás”, aki egy udvarias, csendes férfinek tűnt, valódi munkavégzés látszatát keltette, majd ki akart fizettetni úgy 56 méternyi csatornatisztítást, hogy annyival nem is rendelkezik az intézmény. Szerencse, hogy a dolgozók szemfülesek voltak, így nem fizettek ki semmit, ráadásul a csatornatisztító az átutalásos lehetőséget vissza is utasította. E történet után derült rá fény, hogy hasonló módszerrel azokban a napokban több alapítványi intézményben – iskolákban - is jártak a csalók. Információink szerint máshol több százezer forintot csaltak ki az intézményekből, amelyek feljelentést is tettek az ügyben.

A lap tudomására jutott, hogy a rendőrség beazonosította az elkövetői kört, mely információnkat a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozója meg is erősítette. Sára-Both Réka Edina főhadnagy lapunknak elárulta: várhatóan a kihallgatások is megkezdődnek az ügyben, melyben egyébként négy székesfehérvári feljelentő van. A továbbiak kapcsán csak annyit árult el: több százezer forintnyi kárról beszélhetünk csak Székesfehérváron. Az ország több településén is jártak a csalók, így akár milliós károkat is okozhattak intézményeknek az egyébként nem Fejér megyei illetőségű „vállalkozók”.

A nyomozó azonban hangsúlyozta: hasonló módszerrel több csaló banda is dolgozik az országban, így továbbra is érdemes szemfülesnek maradni. A közelgő nyári szünetre való tekintettel a csatornatisztító csalók is megjelenhetnek, tudván, hogy az intézmények ilyenkor végzik, végeztetik el az ingatlan körüli munkák java részét.

Tavalyi riportunk alkalmával Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. munkatársa hangsúlyozta: a Fejérvíz kizárólag közterületen lévő csatornát tisztít, házi csatornarendszerek tisztítására nem ad ki feladatot még alvállalkozónak sem. Már csak azért sem, tette akkor hozzá, mert „a házi csatornákat akkor kell tisztítani, ha a szennyvíz nem folyik el. Egy jól megépített és rendeltetésszerűen használt házi csatornát azonban tulajdonképpen soha sem kell tisztítani.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!