Hírek

2009.05.18. 02:29

Trendi megyei bor

Székesfehérvár - Noha Fejérben is versenyképes borok készülnek, az éttermekben mégsem kapunk helyi bort. A mustra a kis pincék bemutatkozási lehetősége volt.

S. Töttő Rita

Kellemes, halk zene, patinás környezet jellemezte a Szent István Művelődési Ház előterében megrendezett első Fejér megyei bormustrát, amelyen tizenegy megyei pincészet vett részt. A kisebb és nagyobb vállalkozások egyaránt képviseltették magukat a Velencei-tó környéki Borút Egyesület és a pákozdi Lics Pince tulajdonosai által szervezett rendezvényen. 

- Azt szerettük volna, hogy a kisebb pincészeteket is megismerjék a helyiek, viszont nem akartunk fesztiváli hangulatot teremteni hússütéssel, koncertekkel - mesélte Lics Lászlóné, miért hozták elegánsabb környezetbe a bormustrát. Jellemzően fehérborokat vonultattak fel a borászok: Bozóky, a Velezvin, a Belecz és az Ertl Pincészet, a Fekete, a Csóbor, a Simon és természetesen a Lics Pincészet, valamint a vendégként meghívott töki Nyakas Pince is a fiatal, manapság trendi irányvonalhoz igazodva a ropogós, illatos fehérborokat kóstoltatta inkább. Fejér megyében ugyanis kihagyhatatlan az ezerjó, a chardonnay, a sauvignon blanc, vagy a tipikus magyar zengő, zenit és zefír. Néhány különlegességgel is találkoztunk: a piros bogyós pinot noir fajtából kellemes fehérbort készített a Lics Pincészet, a Fekete Pince borásza pedig feketeribizli borral kínálta a látogatókat - sikerrel.

- Talán ha gyakrabban kérnék a vendégek a megyei borokat az éttermekben, akkor előbb is szereznék be azokat - vetette fel Licsné. Igaza van: legyünk lokálpatrióták, s kérdezzük meg az étteremben, van-e etyeki vagy móri bor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!