Hírek

2013.07.04. 05:49

Tovább folytatódnak a Velencei-tó Kapuja projekt munkálatai

Velence – Június 6-án sajtótájékoztató külsőségei mellett jelentették be, hogy folytatódnak a Velencei-tó Kapuja elnevezésű projekt munkálatai.

Tihanyi Tamás

Szerdán a helyszínen győződtünk meg a kijelentés valóságtartalmáról. 
– Jelenleg a tóparti úttal párhuzamos parkoló építése és az út helyreállítása folyik, a város önkormányzatának kérésére előre vettük ezt a feladatot – mondta el az FMH-nak Sulák László, a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Z-Pannon Kft. konzorciumának képviselője. – Az építési területen az elsődleges tennivalónk az volt, hogy a már meglévő szerkezet megfelelőségét igazoló dokumentumokat megvizsgáljuk, és ahol szükséges, ott szakértői véleményt kértünk a továbblépés érdekében. Ezzel párhuzamosan elkészítettük az épület és a teljes terület geodéziai felmérését.

Sulák László azt a munkát ellenőrzi, amivel a tóparti utat, illetve annak parkolóit hozzák rendbe (Fotó: Tihanyi Tamás)

Sulák László elmondta, hogy aznap, azaz szerdán vonult fel a területre a szerkezetépítő kivitelező, de a látványosabb munkálatokra még két hetet várni kell. – Meg kellett állapodni az előző kivitelező felszámolójával az el nem szállítható eszközök bérléséről – folytatta a szakember. – Most tehát a felszámoló tulajdonában lévő eszközök bérlését intézzük, és azok ellenőrzése, valamint a zsaluelemek beállítása folyik.
Lehet, hogy ezeket egyszer már elvégezték, de három év után nekünk meg kell ismételni a műveletet.

Mi történik még? A felszámoló a területen lévő, a birtokába került, arra alkalmas anyagok elszállítását folyamatosan végzi, például reggel vitték el a régi toronydarut, ami évekig nem mozdult már. A lényeg, hogy minden a terveknek megfelelően történik.

Mi épül majd fel az arra rendelkezésre álló csupán szűk egy év, 10 hónap alatt? Lesz új kikötőépület az eddiginél vonzóbb és barátságosabb környezettel. Befejeződik a már megkezdett kikötői sétány és híd építése, kiépül a létesítményeket a termálfürdővel összekötő sétány is.Teljesen átalakul a szabadstrand (ahol továbbra sem kell majd belépőjegyet fizetni), a víz felőli része homokos lesz a partfal részleges elbontása után, beljebb pázsit várja majd a vendégeket.

Épül egy parkosított rendezvénytér szökőkúttal: a városlakók és a tó partjára érkezők ezen a helyen események egész sorával találkozhatnak majd az elképzelések szerint. Megújulnak a sportpályák, ezekből hat lesz. Megépül a szabadstrandot körülfogó nyitott és fedett korzó kávézókkal, fagyizókkal és más szolgáltatásokkal. A Velencei-tó északi karéját parti sétány övezi majd kiülőkkel, rengeteg virággal, cserjével, díszfával. A korzón építenek egy rendezvénytermet, hogy rossz idő esetén se maradjanak el a tervezett programok. 
A korzóhoz csatlakozik az üzleteknek és különféle szolgáltatóknak helyet adó szolgáltatóház is: élelmiszerboltot és bankfiókot mindenképpen terveznek oda.

Emlékeztetőül: az építkezés eredetileg 2010 júliusában kezdődött el, a munkálatok előbb lelassultak, majd – 35 százalékos készültségi fok mellett – végképp leálltak. A közbeszerzési felhívás éppen egy évvel ezelőtt jelent meg, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által is vizsgált ajánlatok közül a képviselő-testület a zalaegerszegi Z-Pannon Kft. és ZÁÉV Zrt. konzorcium ajánlatát fogadta el. A cégnek nettó 1,5 milliárd forintért tíz hónap alatt kell megépítenie mindazt, amiről fentebb írtunk. A projekt a 20 hektáros területen számos, önmagában is működőképes turisztikai attrakciót foglal magába és Velencén arra számítanak, hogy sikerülhet a két-három hónapra korlátozott szezont akár egész évre meghosszabbítani. És ami nem utolsó szempont: a Kapuval felejthető lesz a tónál a „retro” hangulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!