Hírek

2014.10.03. 18:20

Megnyílt a Seuso-kincseket bemutató kiállítás

Pénteken nagyszerű külsőségek mellett megnyílt a Seuso-kincs hat remekművét bemutató kiállítás.

Tihanyi Tamás

Orbán Viktor miniszterelnök március 26-án jelentette be, hogy hazánk visszaszerezte és hazaszállította a felbecsülhetetlen értékű, római eredetű Seuso-kincs hét darabját. A kormányfő akkori tájékoztatása szerint Magyarország családi ezüstjének visszaszerzési költsége 15 millió euró (mintegy 4,5 milliárd forint) volt, az 1990-es kikiáltási ár mai értékének egyharmada. A kincs hat szállítható állapotban lévő tárgyát csütörtökön hajnalban hozták a Szent István Király Múzeumba, ahol már hetek óta komoly előkészítő munka folyt méltó fogadásuk érdekében. A történelmi jelentőségű tárlatot - amely tisztelgés is Székesfehérvár és Fejér megye polgárai előtt - pénteken Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg.

– A Seuso-kincs itthon van Székesfehérváron, hazajött Fejér megyébe – mondta Cser-Palkovics András polgármester, aki minden közreműködőnek, elsősorban L. Simon László államtitkárnak megköszönte, hogy a történelmi jelentőségű kiállítás Fehérváron megnyílhatott.

– Szimbolikus események történnek ebben a városban 2013 óta. A Szent István Emlékévben Fehérvár újra felvállalta történelmét és elindult az úton. Stratégiailag fontos fejlesztésekről dönthettünk, a kormány támogatásával elindíthattuk az Árpád-ház prog-ramot. Ez arról szól, hogy nemzeti ügy az, ami Fehérvár történelméhez kapcsolódik.

– Ha a magyar történelmet egy szőtteshez hasonlítjuk, benne millió, színes szállal fut Fehérvár története – emelte ki Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, aki a tárlatot méltatva hangsúlyozta:

– Olyan országban élünk, amely Pannónia révén az emberi létezés hihetetlen civilizációs szintjét jelentő Római Birodalomhoz kötődött. A magyar ember nemzeti érzésében ez lenyűgöző ókori örökség és köztük e műtárgyak benne vannak.

– Székesfehérvár városának van tartása, a hétköznapokban, az ünnepek alkalmával igenis táplálkozik a pannon kultúra gyökereiből, eredetéből és hagyományaiból – hangsúlyozta Lázár János miniszter.

– Nagyon fontos szimbóluma ennek a mai kiállítás, hiszen figyelmezteti a város mai polgárait, hogy milyen hagyományokat kell követni. Nagy dolog, hogy egy közösség magára talál, a rendszerváltás után több mint két évtizeddel elkezdődik egy közösségépítő munka, aminek vannak jelképei, és amelyek képesek tartalmat adni a hétköznapokban mindannyiunknak: azt hiszem, ennél szebb eredmény nem létezhet. Ezt a közösségszervező és építő munkát, amit ma a városban végeznek, tisztelet és támogatás illeti. Olyannyira, hogy a kormány azon tagjai közé tartozom a miniszterelnökkel együtt, akiknek szándéka, fontos terve, hogy Székesfehérvár városában a magyar kormány egyik minisztériuma lehessen. Vannak, akik ezt vitatják, vannak, akik ellenállnak, de erről a szándékról az „Államreform 2” terv keretében sem teszünk le. A következő időszakban újra kérem, hogy a kormány tárgyalja meg, Székesfehérvár történelmi jogon hogyan tud bekapcsolódni az ország kormányzásába. A 20. század mindentől megfosztott bennünket, de a helyzet nem reménytelen, mert lépésről lépésre megpróbáljuk az idő kerekét visszazökkenteni eredeti járásába és megpróbáljuk visszaszerezni mindazt, ami a magyar kultúrtörténet kincse volt – hangoztatta Lázár János miniszter a tárlat megnyitása alkalmából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!