Hírek

2014.01.02. 14:25

Többszáz új fa a parkokba

A város faállományának frissítését, a betegségekkel szemben ellenállóbb fák ültetését fogalmazta meg a város harmadik középtávú környezetvédelmi programja.

Házi Péter

A program megvalósítása érdekében sok minden történt 2013-ban Fehérvár zöldfelületeit illetően és 2014-ben is további faültetések várhatóak. A Rózsaligetben például a régi, elöregedett rózsák lecserélésével, három és félezer szabadgyökerű rózsa elültetésével alakítottak ki új rózsaágyat, egy következő ütemben pedig tizennyolc  fát és nyolcszáz cserjét ültetnek.

Tavaly augusztusban adták át a Denso segítségével megújított Széna teret, ahol a füvesítés, parképítés mellett új játszótér is épült (Fotó: Lovász Lilla)

A magas talajszint miatt a Rózsaligetben két rózsaágyat megszüntetnek, ennek helyén, ezerkétszáz négyzetméteren füvet vetnek el idén.

A Széna tér megújításának részeként közel ezer cserjét ültetett el tavaly a Városgondnokság. A Királyok parkja is megszépült, az ide bevezető út mellé további húsz kislevelű hársfát ültettek.

Nem lehet szó nélkül elmenni az Alcoa Alapítvány fatelepítési pályázata mellett, amely igen komoly segítséget jelent: a Horog utcában ötvenöt, a Selyem utcában negyven, a Halesz parkban pedig ugyancsak félszáz új fát telepítettek ennek keretében.

A város különböző területein egyébként további 117 darab fát kell pótolni, például fasorokban, ahol egy-egy fa kiszáradt vagy elkorhadt.

A Koronás Park felújítása is megkezdődött, s már az első fázisban kérdezték az arra járók, miért kell a fák egy részét kivágni? Nos, ennek oka a rossz egészségi állapotban, korhadtságban keresendő. Ugyanakkor a projekttervek szerint pótlásként 26 lombos fát és 34 fenyőt ültetnek, valamint többezer cserje, évelő növény díszíti majd a parkot. 2014-ben az az Aranybullához felvezető út mellé 75 új fa kerül ki.

Komoly tervei vannak a városnak a Jávor Ottó térrel, amely parkba az elmúlt évtizedekben különleges mézesfákat ültettek. Rácz István Törökországból származó gyűjteményéből került ide cédrus és különleges, bókoló lombkoronájú fák is. De van itt egy, ezen az éghajlaton magas kort megélt olajfa, amit gondos faápolással még meg lehetett menteni az elmúlt években. A parkban idén szeretnék kiépíteni az öntözőrendszert, a padokat az árnyat adó fák alá helyezik. Ugyanakkor van egy elöregedett nyárfa, aminek kivágása javasolt, de hat új fát is ültetnének.

A Sütő utcai parkban is igen komoly fásítási program várható a már említett alcoás programnak köszönhetően, ugyanis az átvezető járdák mellé negyven új fát ültetnek.

Aki járt mostanában a Halesz parkban, láthatja a számos új fát, s ami a legfrissebb: végre van közvilágítás is a sétáló-, futóutak mentén.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!