Hírek

2016.04.14. 16:39

Többmilliárdos új épületbe költözhet a Vasvári, a régi épületből részben buszpályaudvar lesz

Székesfehérvár –Információink szerint gyakorlatilag eldőlt, hogy a Vasvári Gimnázium három éven belül teljesen új épületet kap, a régi iskolaépület átépítve pedig a buszokat, vonatokat szolgálja majd ki.

Házi Péter

A Vasvári Pál Gimnázium legutóbbi tantestületi ülésén információink szerint Székesfehérvár polgármestere tájékoztatta a tantestületet, a szülők képviselőit és a diákönkormányzatot arról, hogy a Modern Magyarország program keretében tervezett, első körben 7,5 milliárdos fejlesztés során egy teljesen új, modern épületet kaphat a gimnázium. Ennek a helye azonban a Szabadságharcos és a Mészöly Géza utca által határolt területen lesz, a Vasvári jelenlegi épületét viszont részben átépítve, az oldalszárnyakat lebontva,az intermodális csomópont kialakításához használják fel.

Információnkat Cser-Palkovics András polgármester megerősítette, azt hangsúlyozva, hogy a találkozón mindenki beszélt az épülethez való kötődéséről, érzelmeiről, de mind a tantestület, mind a szülők és a diákok képviselői egyöntetűen támogatják az elképzelést, hiszen százévente egyszer adódik olyan alkalom, hogy egy intézmény teljesen modern épületet kapjon.

A Vasvári Pál Gimnázium lebontása már fél évtizeddel ezelőtt is felmerült, hiszen már akkor szó volt az intermodális központ megépítéséről. Annak idején is több tervet vizsgáltak, ám úgy tűnik, a rendelkezésre álló szűkös hely miatt nem lehet megoldani másképp az új közlekedési központ kialakítását, mint az iskolaépület felhasználásával. Amit azt nemrég megírtuk, a központ kialakításához hatmilliárdos forrást kap a város, de a beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányítja majd.

Ha az iskola maradt volna, akkor is öt méter magas zajvédő falakkal vették volna körül, ami  nem kedvezett volna a nyugodt oktatási munkának.

Tudomásunk szerint a szerda délutáni tantestületi ülésen a polgármester bemutatta a terveket, különböző verziókat, s hangsúlyozta, hogy a Szabadságharcos út mellett létrejövő középiskolai campusban egy modern, minden igényt kielégítő iskolaépületet szánnak a patinás gimnáziumnak. A találkozón részt vevők is úgy vélték, a jelenlegi épület állapota  indokolttá teszi az ajánlat elfogadását. Fehérvár polgármestere hangsúlyozta, a költözést követően (amely tudomásunk szerint 2019 második felében várható) megmarad a Vasvári önállósága. A tervezett középiskolai campussal kapcsolatos részletekről egyébként ma, sajtótájékoztató keretében számol be a polgármester, Török Szabolcs, a székesfehérvári tankerület igazgatója és Horváth József, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!