Hírek

2012.09.19. 06:19

Többe kerül a gyerek

Székesfehérvár - Az idei évben összességében többe került a gyermekek beiskolázása, mint 2011-ben. A helyi kereskedések azt tapasztalják, hogy a "nagykerek" mindegyike emelt.

Fejér Megyei Hírlap

A GfK Hungária adatai igazolják azt a közkeletű állítást, miszerint az idei iskolakezdés drágább volt, mint az előző évben - igaz, nem a tankönyvcsomagok, hanem az egyéb iskolai felszerelések miatt.

 Az elsődleges beszerzési források ilyenkor a hagyományos írószer boltok, ám egyre többet költenek a szülők a hipermarketekben, illetve multisport áruházakban is. Már az elektronikai áruházak is kiveszik részüket az iskolakezdésből, elsősorban a notebookok és nyomtatók területén.


- Egyértelműen elmondható, hogy 2012-ben nem csak a tankönyvek, hanem az egyéb iskolai szerek is többe kerültek, átlagosan 10 százalékkal-  mondta el Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének vezetője. Az is látszik viszont, hogy a vásárlók megfontoltabbak költéseiket illetően, így optimalizálva vásárlásaikat. A forgalom ennek ellenére nem csökkent: a kereskedők iskolaszerekből származó összes bevétele ebben az időszakban nőtt 2011-hez képest.

Idén megfigyelhető volt, hogy már július végén erősebb volt a kereslet az írószerek és füzetek iránt, mint 2011-ben. Egyre tudatosabbak a magyar fogyasztók és sokan voltak azok, akik nem az utolsó pillanatra hagyták a vásárlást. Már a júliusi időszakban megfigyelhető volt egy átlagosan 20 százalékos keresletnövekedés. Ezt követően az augusztusi időszak júliushoz képest 4,5-szer nagyobb piacot jelentett. A három nagy termékkör közül a tolltartók tekintetében több mint 20 százalékos árnövekedést mértek a GfK kutatói, az iskolatáskáké viszont 8 százalékot meghaladóan csökkent.

- Valóban szinte mindennek ment fel az ára, ennek volt köszönhető minden bizonnyal a forgalom gyengülése - mondta Kőnig Nóra, a fehérvári Ősz utcai papír-írószer bolt üzemeltetője. Helyben egyik termékcsoport esetében sem volt tapasztalható idén kiugró áremelkedés, de minden egyes "nagyker" - ő öttel dolgozik - egyformán emelte az árakat, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!