Hírek

2016.02.16. 15:36

Több utcában is át kell számozni a házakat Fehérváron, mennyi lesz ennek a költsége?

Székesfehérvár – Nem egy olyan utca van Fehérváron, ahol a házszámok nem egyeznek meg a tulajdoni lapon szereplő adattal. Megkezdődött a probléma rendezése, több ingatlan házszáma változhat a jövőben.

Házi Péter

Udvardi János a 6-os szám alatt lakik a Fenyőfa utcában. Amiként a szomszédja háza is a 6-os számot viseli. Emiatt a postás gyakran összekeveri a leveleket. De nem ez az egyetlen „anomália" a Fenyőfa utcában: a páratlan oldalon a házszámok nem növekvő sorrendben követik egymást, hanem össze-vissza, nagyjából úgy, amilyen sorrendben a házak felépültek. Így a 11/B mellett az 1-es szám áll, míg a 3-as után az 1/A lakás következik. Udvardi János például, amikor a kapura készülő házszámtáblát csináltatta, a saját nevét is felvésette, hogy legalább így segítsen a megkülönböztetésben:

– Annak idején egy helyrajzi számon álltak az ingatlanok, valószínűleg azért kaptuk mindketten ugyanazt a számot. 1970 óta élek itt, megszoktam a hatost, de abban nagyon bízom, hogy valamilyen módon rendbe teszik végre a házszámozást – mondja.

A Fenyőfa utcában lakó Udvardi János ugyanúgy a hatos házban lakik, mint a szomszédja. Bízik abban, hogy a házszámozással rendeződik a problémája. Fotó: Molnár Artúr

Fehérváron nem csak ebben az utcában van házszámozási gond: A feketehegyi Kőrösi utca a Farkasvermi út 67-nél, gyakorlatilag az út „közepén" ér véget. Több lakótelep, így a Rádió úti házak esetében is elmondható, hogy a legtöbb épület esetében nem egyezik meg a lakcímkártyán lévő adat az ingatlan-nyilvántartásban szereplővel, könnyen lehet, hogy újra kell számozni a többemeletes házakat. Az ilyen lakcím anomáliák miatt többen hitelt sem tudnak az ingatlanra felvenni. Ezeket a problémákat próbálja megoldani a 2014 végén életre hívott Központi Címregiszter, amelynek célja, egy olyan országos adatbázis létrehozása, amelyből bármilyen hivatal pontos adatokhoz juthat, illetve, hogy egy ingatlan esetében a lakcím-nyilvántartó rendszer és az ingatlan-nyilvántartási rendszer ugyanazt a címet tartalmazza. A címkezeléssel összefüggő feladatokat az adott önkormányzat jegyzőjére bízták, így Fehérváron is megkezdődött az a nem kis munka, amelynek során minden ingatlan adatait összevetik a helyszíni állapotokkal és a rendelkezésre álló dokumentumokkal. Ha eltérést tapasztalnak, átszámozzák az adott épületet, ingatlant.  Mint Kincses Zsolt Dávid, az önkormányzat hatósági főosztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, a közgyűlés új rendeletet fogadott el az egységes házszámozás szabályairól, amely kimondja, a házszámok a város központjából kifelé haladva növekednek, az utca bal oldala páros, a jobb oldala páratlan számozást kap.

Vannak olyan emeletes házak Fehérváron, ahol spirálisan nőnek a lakások számai a társasház alapító okirata szerint, ám a valóságban a tulajdonosok többsége szintenként újra kezdődő számozással jelöli a lakását. Ezáltal ismételten eltérés mutatkozik a lakcímkártyán lévő és az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adat között – emelte ki Kocsis Orsolya, a hivatal építésigazgatási irodájának munkatársa.

Az, hogy pontosan hány utcát,  ingatlant érint a változás, egyelőre nem tudni, a  házszámok egységesítésének munkája során adott esetben (pl. a fent említett emeletes házak) az alapító okiratot, szintenkénti alaprajzot is be kell szerezniük az építésigazgatási iroda munkatársainak, így ez a folyamat biztosan hosszabb ideig tart majd. De a végén lesz egy pontos nyilvántartás, ami mindenkinek megkönnyíti majd az életét, az ügyintézését.

És hogy mindez mennyibe kerül az ingatlan tulajdonosának? Az anyakönyvi és vállalkozásigazgatási iroda vezetője, Vágó Árpád szerint a lakcímkártya cseréje illetékmentes, a cím átvezetése a tulajdoni lapon  hivatalból történik, mint ahogy a tulajdonosoknak a szolgáltatóknál is csak jelezniük kell a változást, ami persze időbe kerül. Ha valakinek hitel van az épületén, a szerződés módosításának lehet valamekkora díja, más költség nem várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!