Hírek

2013.01.05. 13:17

Több százan indulnak a Szakma Kiváló Tanulója címért

Fejér megye - A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) szervezésében 2013. január 8-án 10 órakor a kőműves és ács szakmunkástanulók kezdik meg a versenyt a Vörösmarty Mihály Szakképző Iskolában, közel 20 leendő szakmunkás teszi le az írásbeli házi vizsgát, a Gazdaság Házában pedig több mint 30 villanyszerelő írja meg a tudásfelmérőt.

Aki jól szerepel, az mentesül a szakmunkásvizsga alól, többlet-pontokat szerez a felvételihez, a nyertesek pedig kijutnak a világversenyre.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) 2013. január 7-én veszi kezdetét és január 22-én zárul. A végzős szakmunkástanulók legkiválóbbjai mérettetik meg tudásukat, és az országos első tíz helyezett mentesül a szakmunkásvizsga alól. Először az elődöntők során írásban mérik fel a szakmunkástanulók tudását. Fejér megye 2012-ben a kiválóak között szerepelt, 19 fő különböző gyakorlatorientált szakmából döntős lett, és ebből öten az első három helyezett között voltak.

A szakmai verseny fő célkitűzése a magyar szakképzés színvonalának emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása; a „fizikai szakmák" társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése; a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése; a pályaválasztás és a pályaorientáció erősítése – tájékoztatott Mudri Krisztina szakképzési tanácsadó.

A diákok a kőműves, ács, villanyszerelő, pincér, szakács, cukrász, vendéglős, hegesztő, szerszámkészítő, szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, géplakatos, kereskedő, férfi-szabó, gépgyártás-technológiai technikus, gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat-szerelő, központi fűtés és csőhálózat szerelő szakákban indulhatnak a versenyen. Az FMKIK szervezésében idén a tavalyihoz képest csak a harmada végzős szakmunkástanuló indulhat az SZKTV megmérettetésén. A jelentős csökkenés oka, hogy változtak a jogszabályokban meghatározott vizsgakövetelmények és jó néhány szakiskolában nem a szerint folyik a szakmunkás képzés, amelyet a minisztérium korszerűnek tart.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tavaly 560 diák vizsgázott, közülük 19 döntős lett. Öten az országos első három közé kerültek: Mákszem Richárd burkoló - Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola (I. helyezés); Okos-Rigó Kinga Csilla férfiszabó - Árpád Szakképző Iskola és Kollégium (II. helyezés); Ács Bence villanyszerelő - Árpád Szakképző Iskola és Kollégium (I. helyezés); Szabó Máté villanyszerelő - Árpád Szakképző Iskola és Kollégium (II. helyezés) Kuti József festő, mázoló és tapétázó - Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola  (III. helyezés).

Az európai nemzetközi versenyre, az EuroSkills-re a legjobbak kerültek ki. Fejér megyét tavaly Sárvári Ádám képviselte a faipari technológiák csapat tagjaként. A megmérettetésre 2012 októberében Lipcsében került sor, ahol a faipari technológiák csapat aranyérmet szerzett, egyéniben, faipari gépkezelőként Sárvári Ádám az 5. helyet szerezte meg. Fodrászok között Hintenberger Máté fodrász bronzérmes lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!