Hírek

2017.05.26. 18:45

Több lesz a térkamera, de mi lesz a bírsággal?

Miután jogértelmezési vita alakult ki, az ország közterület-felügyeleteinek fele leállt a bírságolással, a másik fele viszont folytatja az eddigi gyakorlatot. A közgyűlésen is vita volt arról, mi most a teendő?

Házi Péter

Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött a városi közgyűlés: Székesfehérvár Sportjáért díjat vehetett át Józsa Dávid műrepülő világbajnok, akinek nagy érdemei vannak Székesfehérvár repüléstörténeti múltjának terjesztésében. Józsa Dávid 2016-ban VB-n csapatban aranyérmes lett, egyéniben pedig ezüstérmet nyert.

Ugyancsak Székesfehérvár Sportjáért díjjal tüntették ki Siági Istvánné Varga Verát, a Székesfehérvári Curling Egylet szinkronkorcsolya szakosztályának emblematikus alakját, aki az elmúlt esztendőkben rengeteget tett azért, hogy a városban egyre többen kedveljék meg az egyik legnépszerűbb téli sportágat.

Siági Istvánné Varga Vera és Józsa Dávid vehették át a Székesfehérvár Sportjáért díjat
Fotó: Simon E.

A napirendek előtt Földi Judit arról beszélt, hogy a Nemes Nagy Ágnes Kollégium vezetője minden képviselőt megkeresett levélben (amint arról beszámoltunk, a lénykollégiumot összevonják a fiúkollégiummal). A képviselő azt kérte, tárgyalják újra a dolgot. Cser-Palkovics András polgármester szerint a végső döntés meghozatala már a minisztériumnál van, a vita újranyitásának nincs relevanciája.

Meghallgatta a közgyűlés a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2016. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót: a polgármester megköszönte a tűzoltók egész éves munkáját, amely valóban áldozatos, személyes kockázatokkal bőven jár.

Húsz új térfigyelő kamerát helyez el az önkormányzat többek között a vasútállomás, a Csónakázó-tó, a Városház tér környékén, valamint a Várkörúton, Szent István téren és a Verseci utcában is. Márton Roland szerint az új kamerák valóban a bűnmegelőzést szolgálják, így ezek kihelyezése örvendetes. Az autósok szabályszegését figyelő kamerák képe alapján kiszabott bírságok esetében viszont láthatóan különbözik a kormány és a polgármesteri hivatal álláspontja. Márton szerint megalapozottabbnak tűnik a város álláspontja, viszont jelen helyzetben a város vagy felfüggeszti a büntetések alkalmazását, vagy folytatja a bírságok kiszabását, esetleg ehelyett minden szabályszegés esetében feljelentést tesz a közterület-felügyelet a rendőrségen. Ez esetben viszont a szabályszegők rosszabbul járnak, hiszen a pénzbüntetésen túl büntetőpontokat is kapnak. Cser-Palkovics András azt tapasztalja a lakossági fórumokon, hogy az emberek többsége igenis egyetért abban, hogy szükséges a kamera a gyerekek, gyalogosok, idősek, azaz a szabálykövető többség védelmére a szabályszegő kisebbség ellenében. A 2009-ben megállapított bírságtételek a polgármester szerint is magasak, ezeket kell központilag csökkenteni.

Bóka Viktor jegyző azt hangsúlyozta, nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírságot szabnak ki. Folyik a jogértelmezési vita, az ország különböző pontjain működő közterület-felügyeletek egyik fele emiatt most teljesen leállt a bírságolással, a másik fele viszont folytatja az eddig megszokott gyakorlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!