Hírek

2012.06.08. 07:16

Tizenhat kormányablak?

Székesfehérvár - Elterjedt, hogy az államhoz kerülő feladatok ellátásához önkormányzati ingatlanok is állami kézbe kerülnek a járásokról szóló törvény alapján. Nos, nem így lett.

S. Töttő Rita

A Fejér Megyei Kormányhivatal levélben kérdezte meg az önkormányzatokat, hogy kívánnak-e saját pénzből kormányablakot működtetni. Dorkota Lajos  kormánymegbízott, a kormányhivatal vezetője elmondta, ahol kérik, ott megvizsgálják majd a lehetőséget. Az egyhetes határidőn belül négy település, Pusztaszabolcs, Rácalmás, Velence és Lepsény jelezte, hogy élnének a lehetőséggel. Kulcs és Besnyő pedig a feltételek ismeretében adna végső választ.

A kormánymegbízott elmondta, a feltételrendszer még nem ismert, nem lehet tudni, hogyan lesz a finanszírozás. Viszont úgy véli, a négy jelentkezett önkormányzat jól döntött, hiszen a szükséges emberek most is ott dolgoznak és többlet költségük nem lesz. A lakosság viszont jól jár a helybeni ügyintézési lehetőséggel.

Kifejtette azt is, hogy kormányablak lesz a kilenc járási székhelyen, valamint az okmányirodával rendelkező nem járási székhely településeken, Abán, Adonyban és Ercsiben. E tizenkettőt egészítheti ki az önként jelentkezett, a költséget vállaló négy település.

Megtudtuk azt is, hogy a kormánymegbízottak parlamenti fellépése hatására az ingatlanok önkormányzati kézben maradnak, az állam csak ingyenes használó lesz. Dorkota Lajos példaként említette, hogy Dunaújvárossal szerződést kötöttek és az önkormányzat üres helyiségében alkalmi ügyfélfogadást tartanak szakigazgatási szervek.

Ahol nem lesz kormányablak, ott ügygondnokok gyűjtik be alkalmanként az iratokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!