Hírek

2013.12.06. 19:05

Tíz éve zárták be a balinkai bányát

Bakonycsernye - A balinkai szénbánya bezárásának tizedik évfordulójára emlékeztek misével, koszorúzással, emléküléssel.

B. Kiss László

Bakonycsernye önkormányzata és a Bakonyi Bányász Hagyományőrző Alapítvány emlékülést rendezett pénteken délután a balinkai szénbánya bezárásának tizedik évfordulóján. Az eseményt 14 órakor mise előzte meg a katolikus templomban, majd a résztvevők a bakonycsernyei bányász emlékparkban koszorúztak. Itt a szerencsétlenül járt bányászok emlékműve mellett a szénkitermeléséhez használatos eszközök is láthatók a bánya bezárását követően hozta létre az önkormányzat.

Az emlékülés résztvevői a bányáról, a bányászéletről szóló fotókiállítást is megtekinthettek. A tárlat Kadlecsik Istvánnak volt köszönhető, a képen jobbra pedig Wéninger László látható. Fotó: B. Kiss László

A közeli Kisgyónban, majd Balinkán nyolcvan évig termeltek ki szenet. A községben nem volt olyan család, amely ne kötődött volna a bányászathoz – emlékeztetett Boleraczky István, Csernye korábbi polgármestere. Az önkormányzati testület az ő idejében döntött az emlékpark létrehozásáról.

Az emlékülést – a szép számú résztvevőre tekintettel – az iskola tornacsarnokában tartották. A levezető elnök Káldi Zoltán veszprémi bányakapitány volt, aki bevezetőjében a balinkai bányaüzemben uralkodó jó légkört méltatta. Turi Balázs, Bakonycsernye jelenlegi polgármester beszédében a hagyományápolás fontosságáról beszélt, és arról, hogy milyen sokat tanult az egykori bányászoktól. Például azt, hogy soha nem szabad feladni, meg azt: együtt mindent könnyebb... Az elöljáró az emlékülésen díjat nyújtott át Fekete István ügyvezető igazgatónak, aki sok segítséget nyújtott a falu külterületi útjai karbantartásához. Wéninger László, a bányának nevet adó község polgármestere elmondta: továbbra is hagyomány a településen a Borbála napi megemlékezés. (Holnap, azaz vasárnap 10 órakor tartják az idei koszorúzást a mecséri teleprészen a bányászok védőszentjének szobránál.)

Nagy István, aki a rendszerváltozást követően 16 évig volt Balinka polgármestere, azt idézte fel, hogy mi mindent adott a bánya. Biztos megélhetést, lakást, sportolási és kulturális lehetőségeket. Az emlékülésen előadást tartott Tamaga Ferenc, a balinkai bánya utolsó igazgatója, valamint egyik volt kollégája Sili István, és Hajnáczky Tamás, a hagyományőrző alapítvány elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!