Hírek

2016.11.07. 19:55

Titkos és túl homályos

Seregélyes - A bőnyi rendőrgyilkosság és a Pharaon-ügy is téma volt a parlament nemzetbiztonsági bizottságában.

Molnár Zsolt, a testület elnöke elmondta: a Pharaon-ügyről - az illető Orbán Viktor szomszédja, s egy, az érdekeltségébe tartozó társaság tett lépéseket a seregélyesi kastély megszerzésére - tovább tart a ködösítés, és a magyar hatóságok sem tesznek meg mindent az ügy megoldása érdekében.

Kifejtette: a magyar kormány nem védekezhet azzal, hogy a szaúdi üzletember a vízumfeltételeknek megfelelt, hiszen azóta sokkal több információ áll rendelkezésre. Ezért elfogadhatatlan az a magyarázat, hogy Ghaith Pharaon a belföldi jogszabályoknak megfelelően végzi a tevékenységét - tette hozzá az MSZP-s politikus. Emlékeztetett arra, hogy az FBI és az Interpol 1991 óta körözi az üzletembert - fogalmazott. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke közleményében valótlanságnak nevezte az elhangzottakat.

Molnár Zsolt: Szinte minden minősített információ. Az USA már megküldte Pharaon ujjlenyomatait, azonosítani tudnánk őt adott esetben Fotó: Archív

Molnár Zsolt a bőnyi rendőrgyilkosságról azt mondta: a haláleset személyes véleménye szerint szakmai hiba miatt következett be. Ennek nem szabad előfordulnia még egyszer, hiszen egy rendőrtiszt életébe került az akció. Hozzátette, hogy a Nemzeti Nyomozó irodánál vizsgálat folyik az ügyben; személyesen azt gondolja, a Bőnyön történteknek következménye kell, hogy legyen. Ugyan a későbbi elkövető elfogására nem készültek, ám tudatában lehettek, hogy akár lőfegyver is lehet a birtokában, ezért tisztázni kell azt is, milyen információkkal rendelkeztek a hatóságok - mondta. Hangsúlyozta: már korábban is jelezte, hogy a terrorizmussal kapcsolatos információk nagyon széttagoltak a különböző titkosszolgálatoknál, ezek szintetizálásában komoly szerepe lehet a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Ellenőrző Központnak.

Annyit tud elmondani - folytatta -, hogy volt kapcsolat a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) - ennek vezetője volt a rendőrgyilkosság elkövetője - és az orosz titkosszolgálat között, sőt az MNA kereste a kapcsolatot az orosz titkosszolgálattal. Azt is megállapították, hogy az MNA és parlamenti pártok között nem volt intézményes kapcsolat. Sokkal inkább a hidfo.ru hírportál lehetett
érdekes a politikusoknak - fogalmazott.

Németh Szilárd szerint az úgynevezett Pharaon-ügyben óriási hazugság , amit a bizottság szocialista elnöke állít, ennek pont az ellenkezőjéről kaptak tájékoztatást Végh Zsuzsannától, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójától és Kontrát Károlytól, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától, amit Lázár János kancelláriaminiszter is megerősített.

Ghaith Pharaon a legszigorúbb ellenőrzés és államközi konzultáció után jogszerűen, a magyar és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően kapott beutazási vízumot. A schengeni konzultációban hat ország volt érdekelt, és egyik sem emelt kifogást - állította Németh Szilárd.

Ha a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) körözési listáján - csaknem huszonöt éve - szereplő Ghaith Pharaon Magyarország területére lép, akkor a magyar hatóságok elfogják, letartóztatják és átadják az FBI-nak - olvasható a fideszes politikus közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!