Hírek

2014.01.23. 20:10

Együttműködés a Nagy Háború emlékeiért

Székesfehérvár - Négy város kilenc szervezete kötött konzorciumi megállapodást több más mellett egy első világháborús emlékmű felújításáért.

Tihanyi Tamás

Kapcsolódva a kormány által létrehozott Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság céljaihoz konzorciumi megállapodást írtak alá csütörtökön a Megyeházán Nagyvárad, Székesfehérvár, Debrecen és Budapest összesen kilenc civil szervezetének képviselői. Az együttműködés célja a Nagy Háború emlékeinek alaposabb megismertetése, megmentése, bemutatása. A szervezetek a programokat együtt dolgozzák ki, a közösen végzett kutatásokba pedig bevonják a négy város más civil csoportosulásait is.

Miért e négy város összefogása? Az olasz fronton 1917 őszén a Görz fölé magasodó Monte San Gabrielén hatalmas küzdelem folyt a katonailag kulcsfontosságú helyszín ellenőrzéséért. A 20. honvéd gyaloghadosztály budapesti, debreceni, nagyváradi és székesfehérvári (a 17-esek) ezredei védték a magaslatot. Helytállásuk nyolcezer katona életébe került. Egy évvel az ottani csata után négy emlékgúla épült az Isonzó közelében. Ma már ezek közül három felújítva várja a zarándokokat, egyedül a szlovéniai Nova Goricán lévő Skabrilej oldalában álló negyedik gúla romos. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete kezdeményezte a helyreállítást, és ez lett a Vargha Tamás államtitkár elnökletével dolgozó konzorcium első, kiemelt feladata. A 2,4 millió forintos költség felét már sikerült összegyűjteni, a másik felét a Honvédelmi Minisztérium állja.

A tervek szerint május 29-én, a hősök napja alkalmából egy közös megemlékezés külsőségei mellett már fel is avathatják a felújított emlékgúlát Nova Goricán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!