Hírek

2013.11.14. 11:36

Testületi ülés Fehérváron: újra a városé lesz a börgöndi reptér

A börgöndi reptér sorsának, tulajdonlásának kérdésben és a felszámolás alatt álló Fűtőerőmű megvásárlásának kérdésében is fontos döntések várhatóak a csütörtökön délelőtt kezdődött székesfehérvári rendkívüli testületi ülésen.

Házi Péter

Az első napirend pont a veszprémi vasútvonal átépítésének kérdéseiről szólt. A tervek szerint a vasútvonal Bobáig tartó szakaszát átépítik kétsávosra és 160 kilométerperórával mehetnek majd itt a vonatok. Brájer Éva, Maroshegy képviselője kiemelte, a város életében is igen fontos kérdés a veszprémi Boba vasútvonal fejlesztése. Ez érinti a Nagyszebeni utca végén lévő házak kisajátítását, sőt, a Székely utca jövőbeni szerepének növelését és a Balatoni úti felüljáró helyett egy új építését is. Az alpolgármester megköszönte a főépítész iroda munkáját. Még további egyeztetések várhatóak, hogy a város érdekében a fejlesztések a leghatékonyabban valósulhassanak meg.

Székesfehérvár is csatlakozik a Holokauszt emlékévhez, a melyet jövőre tartanak. Ezzel kapcsolatban Mező Balázsnak a „sorrenddel” volt problémája: amíg a Nemzeti Emlékhely és a magyar történelem más emlékei nem nyerték el a méltó felújítást, miért ezt kell előre venni? A város polgármesterének válasza szerint: ez is a  magyar történelem része, igen szomorú része.

Döntöttek a képviselők arról, hogy a város megvásárolja a Szent Korona hiteles másolatát. Az ennek megvásárlására indított gyűjtés eredményes volt, több millió forintnyi felajánlás érkezett, a hiányzó összeget – ha erre szükség van - a város kipótolja, így a vételi szándékot jelezhetik a Pénzverő Zrt. jogutódja felé, amely cég a másolatot készítette.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás átalakításról szóló napirendnél Márton Roland neheztelését fejezte ki, miszerint egy újabb alapellátás kerül államosításra. Eddig elégedettek voltak az idősek az ellátással,  mi a garancia arra, hogy ezek az életmentő készülék január 1-jétől is az érintettek rendelkezésére állnak? A gondozóknak lakáskulcsuk volt, mi a garancia arra, hogy az új ellátó ugyanilyen szinten tudja biztosítani a szolgáltatást. Cser-Palkovics András szerint ez nem államosítás, mert eddig sem volt önkormányzati feladat, pusztán a kistérség vállalta önként. A szakmai anyagok alapján az várható, hogy az idősek nem éreznek majd változást, viszont lesz egy felszabaduló fejezet, amit a város a szociális területen használhat fel. Egyetértett azzal, hogy az első hónapok tapasztalatai alapján kell majd az államtól tájékoztatást kérni, ha esetleg nem működik, újra lehet a kérdést gondolni.

Mező Balázs kérdezte: Mi lesz az alkalmazottakkal? A válasz szerint a kistérségi társulás dönt a majd e kérdésben.

Az azonnali kérdéseknél Mező Balázs arra volt kíváncsi, mi lesz az Országzászló tér felújításával? Számos civil szervezet kereste meg, miért maradt el a tér felújítása? Fehér Szövetség, Polgári Védegylet is az 1938-as állapot helyreállítását várják. Támogatja-e ezt a városvezetés? Ha igen, nincs szükség semmilyen terv készítésére. A szervezetek közadakozást is indítanának az eredeti állapot helyreállítása érdekében.

Cser-Palkovics András válaszában elmondta, tervbe van véve a tér felújítása, de soha nem volt a belváros rehabilitációs program része. Az 1938-as állapot azt is jelentené, hogy nincs virágóra és fák sem. Olyan térkialakítás kell, hogy az Országzászló méltó helyre kerüljön, de erről nem a politikának kell döntenie, s nem egy-két bejegyzett vagy be nem jegyzett szervezetnek az elképzelését kell követnie. Legyen egy tervpályázat, s a szakma döntse el, mi, hogyan valósuljon meg.

Mi legyen a Nyitott Könyv emlékművel, ebben is dönteni kell. A fehérvári építészektől vártak egy közös javaslatot, sajnálja, hogy ilyen nem érkezett! A tervpályázat javaslatai szerencsére megérkeztek. A költségvetés összeállításakor lehet látni, mekkora összeget lehet a felújításra fordítani. Hozzátette, az Aranybulla mellé is kihelyeznek egy fehérvári zászlót és egy országzászlót is.

Zárt ülésen tárgyaltak a képviselők a börgöndi repülőtérről és a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. egyes vagyonelemeinek megvásárlásával kapcsolatos intézkedésekről.

A zárt ülést követően Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a befektetővel közösen elkészített szándéknyilatkozatban szerepel az eredeti állapot visszaállítása a börgöndi reptéren, magyarul, a terület az önkormányzat tulajdonába kerülhet vissza és első körben a sportcélú reptér kialakítása a cél. Ezt követően, komoly társadalmi vita után lehet eldönteni, érdemes-e még foglalkozni egy nagy reptér kiépítésével, vagy sem.

A felszámolás alatt álló Fűtőerőmű esetében annak egyes vagyonelemeit vásárolja vissza a város, a meghívásos pályázaton (amelyre csak a fehérvári önkormányzat kapott meghívást) a legalacsonyabb összeget jelentő  2,7 milliárd forintot ajánlja majd a város a vagyonelemekért. A végelszámolás lezárult, a vagyonelemek, magyarul a kazánok, hőtermelő berendezések visszavásárlását követően ezeket a Széphő Zrt.-nek adja bérbe a város, így megvalósulhat, hogy egy cégnél lesz a hőtermelés és a hőelosztás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!