Hírek

2016.11.24. 10:09

Tessely Zoltán sajtótájékoztatója: számvetés népszavazás előtt és után

Martonvásár – Tessely Zoltán országgyűlési képviselő konkrét eseményeket elemzett a migrációs helyzet tükrében. A bicskei választókerület települései többségében egységes álláspontot képviselnek.

Zsohár Melinda

A migrációs válság Európát és az Európai Unió országait egyenként is sokszoros szembenézésre kényszeríti hónapról-hónapra. Tessely Zoltán képviselő rövid összefoglalást adott az elmúlt esztendő eseményeiről, az Alaptörvény módosítási kudarcának legutóbbi momentumával bezárólag. Véleménye szerint a Jobbik és az MSZP azonos platformra került, s mindkét párt a választók ellen utasította el a kötelező betelepítést megakadályozandó törvénymódosítást.

Tessely Zoltán, a bicskei választókerület országgyűlési képviselője, miniszteri biztos Fotó: Nagy Árpád

A népszavazás előtt a bicskei választókerület nyolc településének - Besnyő, Etyek, Szár, Pátka, Lovasberény, Vereb, Újbarok, Vértesboglár önkormányzati testülete – nem csatlakozott határozattal a kötelező betelepítés-ellenes kormányzati állásponthoz, ám a népszavazás után ez némileg módosult. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke, Kaposvár polgármestere kezdeményezésére a magyar önkormányzatok támogató aláírásával levelet kívánnak küldeni Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a kötelező betelepítések ellen.

A bicskei választókerületből ezúttal csak Beloiannisz nem vállalta a csatlakozást, mivel sok bírálat érte őket, mondván: a görögök betelepültek a polgárháború elől annak idején. Tessely Zoltán képviselő szerint a község valóban emblematikus hely, szempontjaik részben érthetőek. A lényegen azonban nem változtat, hogy a jövőben is meg kell védeni a schengeni határokat, s megkülönböztetni a menekülteket. A tavalyi bicskei menekülttábori statisztikák bizonyították: százból két menekült érkezett valóban háborús helyről, s forgott életük veszélyben. Az EU megalakulása óta vélhetően a legnagyobb problémájával és válságával néz szembe, s ezt körültekintéssel és kellő önvédelemmel kell kezelnie a kontinensnek, hangsúlyozta a kormány álláspontját tolmácsolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!