Hírek

2013.04.18. 19:55

Termeljünk több szemetet?

Székesfehérvár – Nem először – és bizonyára nem utoljára – foglalkozunk a szemétszállítási díj és a 60 illetve 80 literes „kukadilemma” kérdésével.

Zsigó Ferenc

A téma most azért került ismét reflektorfénybe, mert sokan megkapták az első negyedéves számlát. Molnár Károly pár nappal ezelőtt hozta be szerkesztőségünkbe az idei első negyedéves és az elmúlt évi utolsó negyedéves szemétszállítási számlát. A tavalyin 60 literes kukaürítés szerepel 13-szor, a fizetendő összeg 4210 forint. Az idein 80 literes kukaürítés ugyancsak 13-szor, a végösszeg 5798 forint.

Balról Balogh Lajos, mellette Török Lászlóné Piroska és a férje, jobbról Molnár Károlyné Marika, mellette az egyedül élő Szilágyi Béláné Irén, középen Molnár Károly mutatja, hogy az elmúlt pár napban alig gyűlt valami a 60 literes kuka alján, többnyire félig telik meg, amikor gyűjtik a szemetet (Fotó: Zsigó Ferenc)

A Brassói utcában lakó nyugdíjas szerint arcátlan szemfényvesztés a 4,2 százalékos emelés kommunikálása, hiszen már a kisiskolásoknak sem nehéz feladat ezt meghazudtolni. Molnár Károly elmondta, tüntetni fognak, a szomszédokkal összefogva mennek el a fehérvári városgondnokság vagy a városháza elé tiltakozni. Két napja ismét jelentkezett, elmondta: nem tüntettek.
– Azt mondták, hogy ha nem kérünk közterületfoglalási engedélyt, bajunk lehet, így úgy döntöttünk, nem demonstrálunk, hanem elvisszük tiltakozó levelünket a jegyzőnek. Az utcából tizenkilencen aláírták a levelet, és a jegyző titkárnője átvette a héten, várjuk a választ – mondta el tegnap a férfi, hozzátéve, hogy több aláíró is lehetett volna, ha több időt rászánt volna a gyűjtésre. – Nem csak a mi utcánkban háborognak az emberek, bárhol járok, mindenütt érzékelem az indulatokat – teszi hozzá a fentiekhez.

Molnár Károly nem kis ingerültséggel mesélte el azt is, amit a városgondnokságon mondtak neki, amikor megreklamálta a számlát:
– Termeljünk több szemetet, ezt mondták, de ez nevetséges, hiszen inkább vissza kéne fogni a hulladéktermelést, nem beszélve a szelektív gyűjtésről.

Amikor tegnap arra kértük panaszosunkat, álljon a fényképezőgép elé, így téve hitelesebbé az általa elmondottakat, Molnár Károly és felesége sebtében szólt még néhány szomszédnak, így afféle röpgyűlés alakult ki a Brassói utcában. A 40-es számú házból érkező Balogh Lajos vehemensen jelentette ki, hogy ő bizony nem fizet, „ne higgyék, hogy itt mindent meg lehet csinálni”. Török László és felesége, Piroska kissé visszafogottabban, de ők is tiltakoztak. Az egyedül élő, özvegy Szilágyi Béláné azt kifogásolta, miért éppen az idősekkel szúrnak ki, hiszen többnyire ők azok, akiknek kisméretű, 60 literes kukájuk van, és sokszor az sem telik meg egyik szállítástól a másikig.

– Nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb – háborogtak egymás szavába vágva az idős emberek, amikor arról esett szó, hogy nemrég vonalkódozták a 60 literes kukáikat, amiket most dobjanak ki? – Én csak a diólevelet teszem ki, mert azt nem lehet komposztálni, ezen túl lényegében alig van valami szemetünk, teljesen jogtalan ez az emelés – mondta valamelyikük.

Mindannyian meg akarják tartani a 60 literes edényeket, s azt is elmondták, hogy a tiltakozó levél aláírásával nem fejezték be a dolgot, érdeklődve várják, mikor és hogyan válaszol a jegyző nekik. Ismerik a szabályt: harminc napon belül választ kell kapniuk a beadványra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!