Hírek

2013.05.27. 15:46

Térfigyelő: a lakosság magánkameráit is bekapcsolnák a rendszerbe

Székesfehérvár - Júniustól a közterület-felügyelethez kerül a térkamerák ellenőrzése. Ha a jövőben egy utcaközösség úgy dönt, térkamerát vásárol, annak üzemeltetését is vállalja a város.

Házi Péter

A kétezres évek közepén adták át Fehérvár térfigyelőkamera-rendszerét, amelyet éveken át a Multi Alarm Kft. üzemeltetett. A szerződés  június 1-ével lejár, a város képviselő-testülete úgy döntött, az önkormányzat veszi át a rendszer működtetését:  
- Régóta érzékeltük, hogy a városlakók pártolják egy megfelelő színvonalú térfigyelőkamera-rendszer létrehozását, ezért is döntött úgy a testület, hogy június 1-étől a  közterület-felügyelethez kerüljön a kamerák működtetése. Ezzel párhuzamosan bővítjük a létszámukat, nyolc új álláshely jön itt létre, így a közterület-felügyelők közül 24 órában két-két ember figyeli majd a hat monitoron lévő huszonnégy térkamera képét. Korábban előfordult, hogy a kamera ugyan  rögzített egy bűnesetet, de azt bizonyítékként a kép nem megfelelő minősége miatt nem lehetett figyelembe venni. Ezen is javítani kívánunk, a város költségvetésében megvan a fejlesztésekre a fedezet - mondta az FMH megkeresésére Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője, akit a közgyűlés azzal bízott meg, dolgozza ki a rendszer bővítésének lehetőségét, az erről szóló ütemtervet.

Csép Jenő diszpécser a Honvéd utcai központban figyeli a térkamerákat. A nyártól a Városházára kerül a központ, gyorsabb lehet a reagálás (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A közgyűlésen Knizse Gyula képviselő felvetette, több lakó megkereste, hogy a közbiztonság növelése érdekében  hajlandóak lennének összeadni egy térkamera árát:
- Célunk, hogy ez  már a közeljövőben reális lehetőséggé váljon, az önkormányzatot többen keresték hasonló szándékkal. A terv az, hogy a magánutak átvételéhez hasonlóan a magánúton beszerzett térkamerákat is átveszi majd üzemeltetésre az önkormányzat -  fogalmazott a város jegyzője, aki kiemelte, tizennégy közterület-felügyelő járja a várost naponta, az új rendszerben a remények szerint gyorsabb lesz a reagálás lehetősége,  adott esetben a rendőrséggel párhuzamosan a közterület-felügyelők saját, utcán lévő kollégáiknak is gyorsan tudnak szólni.

A pláza környékének közbiztonságával kapcsolatban pro és kontra sok vélemény elhangzott, Bóka Viktor hangsúlyozta, kiemelt figyelemmel járőröznek itt a közterület-felügyelők, több esetben ötvenezres bírságot szabtak ki engedély nélküli árusítás miatt. A visszajelzések pozitívak, az arra közlekedők szerint is javult a közbiztonság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!