Hírek

2016.03.03. 19:46

Tavaszi ülését tartotta a Fejér Megyei Védelmi Bizottság

Megtartotta tavaszi rendes ülését a Fejér Megyei Védelmi Bizottság, dr. Simon László kormánymegbízott, a testület elnöke vezetésével szerdán.

Klecska Ernő

A megyei kormányhivatal dísztermében tartott ülésen részt vettek a bizottság állandó és meghívott tagjai, valamint a meghívott vendégek. Az egyik legfontosabb, legaktuálisabb témakört az ár- és belvízhelyzet elemzése, a felkészüléssel kapcsolatos feladatok jelentették. A megyei védelmi bizottság ülésén számos fontos napirendi pont, témakör szerepelt. Például a Fejér Megyei Védelmi Bizottság 2016. évi feladat- és pénzügyi tervének megvitatása, elfogadása, valamint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság beszámolója az aktuális ár- és belvíz elleni védekezésre történő felkészülés megyei helyzetéről.

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság ülésén (jobbról) dr. Varga Attila Ferenc, a HM Védelmi Hivatal főigazgatója,dr. Tóth Ferenc, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője,dr. Simon László kormánymegbízott, a testület elnöke, Bárdos Zoltán alezredes, a védelmibizottság titkára, Magosi Lajos, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Fotó: Horváth Gábor

A résztvevők határozati javaslatot fogadtak el a megyei nukleárisbaleset- elhárítási intézkedési terv felülvizsgálatára, és megismerték a települési önkéntes mentőszervezetek megalakításának megyei tapasztalatairól szóló tájékoztatót, illetve a 2015. évi iparbiztonsági feladatok végrehajtásáról, a 2016. évi fő feladatokról szóló jelentést, és más fontos dokumentumot. Az ár- és belvízhelyzetről, továbbá a felkészüléssel kapcsolatos feladatokról Kiss Jenő, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megyei szakaszmérnöke és Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója tartott beszámolót.

Elhangzott: a jelenlegi időjárási viszonyok és az előrejelzések alapján nem várható árvíz. Másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek viszont el a Cece-Ősi belvízvédelmi szakaszon. A nap hírei közé tartozik: március 2-án a vízügyi igazgatóság megkezdte a Velencei-tó vízszintjének csökkentését, mert az 2 centiméterrel meghaladta a maximális szabályozási szintet. A következő hetekre érvényes előrejelzések alapján a szakemberek nem számítanak rendkívüli időjárási körülményekre, ezért a belvízhelyzet normalizálódása várható, egyegy rendkívüli ciklon azonban bármikor megváltoztathatja a helyzetet. Az ár- és belvízgondokra való felkészülés fontosságáról szólt, valamint a megyei védelmi bizottság idei feladatait, pénzügyi tervét szóban kiegészítette és a teendők jelentőségét hangsúlyozta dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a HM Védelmi Hivatal mb. főigazgatója és dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője. A tájékoztatókat a megyei védelmi bizottság tudomásul vette, a határozati javaslatokat pedig egyhangúlag elfogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!