Hírek

2017.05.23. 19:23

A nagy fehérvári társasházpanama 5. rész

Székesfehérvár - Egyelőre az utolsó részhez érkeztünk a város utóbbi éveinek legnagyobb társasházi mutyitörténetével. A folytatás minden bizonnyal az elkövetők felelősségre vonása lehetne.

Kocsis Noémi

Mint az előző napokban megírtuk, több, mint négyszáz panaszost érint negatívan az elmúlt időszak legnagyobbnak bizonyult társasházi visszaélés-sorozata, amelyben a megkárosított közösségek sorban tettek feljelentést csalás, közokirattal való visszaélés, illetve sikkasztás alapos gyanújával. A vizsgálat az elkövetéssel gyanúsított személy után több szálon folyik, de a panaszosok kézzel fogható eredményt valószínűleg csak hónapok múltán tudhatnak a magukénak. Addig nincs más, marad a prevenció, a további esetek elkerülésére.

K. és házastársa (mert több társasházban a feleség ténylegesen, közben a férj papíron vitte az ügyeket) ténykedéseiről az elmúlt napokban részletesen, négy cikkben is írtunk. A cikkekhez sok hozzászólás és egyéni megkeresés is érkezett, a legtöbb megszólaló szerint helyes, hogy fellebben a fátyol egy-egy tisztességtelenül eljáró társasházkezelőről, ezzel tisztulhat a szakma. Ám ugyanakkor a benne tevékenykedők attól is tartanak, a házkezelés amúgy sem egyszerű, jogi, gazdasági, sőt, nem egyszer pszichológiai ismereteket kívánó mindennapjait az ilyen ügyek még jobban megterhelik, az emberek egyszerűen egyre kevésbé bíznak meg a közös képviselőkben. A K. elkövettet cselekmények nagyon rossz fényt vetnek az ágazatban lévőkre, vallja egyöntetűen az a négy érintett, akik részben társasházkezelőként, részben könyvelőként évek óta átlátják a helyzetet. Mindannyian azt mondják, a részterületek ellenőrzése nem kapcsolódik össze, így korábban is megtörténtek súlyos gazdasági visszaélések egy-egy társasháznál, igaz, a K.-esetnél kisebbek.

Vissza kell állítani a szakma megtépázott becsületét - mondja négy közös képviselő és társasházkezelő, Kész Ottó, Csárádi László, Barabás Ferencné és ifjabb Schmölcz Miklós

Fotó: a szerző

 

Ők is megerősítik, hogy a városban nagyjából minden szakmabeli tudott a nem kevesebb, mint hat társasházi közösséget megkárosító képviselő viselt dolgairól. A kérdésre, nem lehetett volna-e a visszaéléseket megelőzni, úgy reagálnak, jogilag semmilyen bizonyíték nem volt a kívülállók kezében, hiszen a házak dokumentációjába még az ottani számvizsgálók is csak hosszas huzavonákkal tekinthettek be. Így tudott hát az egész városban évek óta jól ismert  K. büntetlenül és háborítatlanul sikkasztani és okiratokkal visszaélni. Egy óvatos, ismeretlen tettes ellen tett feljelentésen kívül sokáig nem szankcionálta korábbi munkahelye, a Széphő Zrt. sem. Ennek oka többek szerint az lehet, hogy K. tételes kimutatást őrzött a cégnél hasonló körben  tevékenykedőkről, s ezekkel zsarolta volna korábbi munkaadóit. A Széphő Zrt. megvált ugyan a kétes tevékenységű kollégáktól, szigorított jogi és számviteli gyakorlatán, de azt a tényt, hogy ők nevelték ki és engedték évekig tevékenykedni a később az ügyfeleket éppen előlük elhalászó volt munkatársakat, mindmáig kínos epizódként tartja számon a cég. A piac kicsi, a szereplő sok: a jelenleg a városban újabb társasházak kezelésére pályázók között éppen úgy ott van – több más jelentkező között – természetesen a Széphő Zrt., mint ahogyan K-ék is.

Évek óta szorgalmazna valamiféle ellenőrzés-szigorítást a helyi iparkamara épületigazgatási tagozata, mondja Kész Ottó, de a közös képviselők igazi szakmai felügyelete is hiányzik. A másik probléma az alacsony állampolgári tudatosság: az embereket a napi munka után már igen kevéssé érdekli, mi folyik a házban. Égjen a villany, legyen tiszta a lépcsőház és alacsony a közös költség – fogalmazza meg az ingerküszöb határát ifjabb Schmölcz Miklós is. Nem várnak jelentős változást a készülő társasházi törvénytől akkor, ha ismét csak jogászok véleményezik azt, miközben a gyakorló társasházkezelők kimaradnak a folyamatból. A visszaéléseknek kedvez a kivitelezői belterjesség is, mondja Csárádi László: lassan nincs villanyszerelő, gázszerelő, alig lehet három árajánlatot bekérni egy-egy  munkához.

Az ellenőrzés egyik szereplőjétől, a jegyzőtől is kértünk véleményt, kíváncsiak voltunk, az önkormányzati törvényesség őre hogy látja a helyzetet, de többszöri megkeresésre sem kaptunk választ. A panaszosok egyelőre várják a  több hónapja tartó vizsgálat kimenetelét és addig is futnak a pénzük után.

(Vége. Vége?)

 

HOL KAPUNK SEGÍTSÉGET?

1. Ha számvizsgálók vagyunk, járjunk el a Széphő Zrt. által szervezett, nekünk szóló fórumokra! Ezeken éppen a visszaélések elkerüléséről kaphatunk tájékoztatást. (A márciusin sajnálatosan kevesen vettek részt.)

2. Ha társasház lakóiként visszaélésre okot adó körülménnyel, kétes számlával, jegyzőkönyvvel találkozunk, ingyenes átvizsgálást és tanácsadást kínál az Iparkamara Épületigazgatási Tagozata. Írjunk ide: [email protected].

3. Járjunk el a közgyűlésekre, olvassuk el a jegyzőkönyveket, hogy később véletlenül se mondhassuk azt, nélkülünk és a fejünk felett döntöttek a házban fontos, a zsebünket is érintő dolgokban.

 

 

További cikkek a témában:

Négyszáz érintettje is lehet a fehérvári társasház-panamának, a lakók futnak a pénzük után!

A nagy fehérvári társasház-panama 2. - Avagy hogyan csaljunk el 3 év alatt 12 millió forintot?

A nagy fehérvári társasházpanama 3. rész - avagy az "elkorhadt" fém szarufa esete

Társasházi panama 4., azaz hogyan levelezzünk hamisan egy bank nevében?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!