Hírek

2017.05.17. 15:59

Négyszáz érintettje is lehet a fehérvári társasház-panamának, a lakók futnak a pénzük után!

Négyszáznál is több érintett ingatlantulajdonos, s egyelőre még óvatos becsléssel sem felmérhető okozott kár... Gyakorlatilag csak néhány hete indult meg a vizsgálat az utóbbi évtizedek legnagyobb fehérvári társasházmutyijában.

Kocsis Noémi

Mint egy hógolyóból lett lavina, ahogy elkezdtük megkérdezni a panaszosokat a város egyik társasházában, két másik neve bukkant fel, újabb panaszosként. Valamennyiben – eddig hat, Fehérvár különböző pontjain lévő társasházról van szó – ugyanaz a személy tevékenykedett közös képviselőként az utóbbi néhány évben. Van, ahol már vissza tudták hívni, új képviselőt választottak, büntető feljelentéseket tettek. És van, ahol még csak most, az évente kötelezően május 31-ig leadott zárszámadások adatait látva eszmélnek a lakók, hogy bizony nagyon becsapták őket. Több tíz millió forint után futhatnak a károsultak úgy, hogy egyelőre nem tudják, mikor ér véget az ügyben éppen csak megkezdődött vizsgálat. Mindannyian azt kérdezik: mikor lesz felelősségrevonás? Most kezdett cikksorozatunk  ennek hátterét igyekszik megvilágítani ma és a következő napokban.

Mindjárt az elején szeretném leszögezni: cseppet sem célom lerombolni a sok éve tisztességesen, becsülettel működő társasházkezelők és közös képviselők nimbuszát. Egy társasházi közösségi összes ügyét, bajos dolgait az emberek megelégedésére és a szabályok betartásával vinni ugyanis nem kis feladat. Jogi, gazdasági, műszaki ismeretek és persze pszichológia – talán ezek az alapvető kritériumok. Ám azt minden bizonnyal az évek alatt bevált, hozzáértő közös képviselők sem hagynák, hogy valaki – vagy valakik, lényegében egyelőre közülük néhányan – összeütközve a törvénnyel lerombolják a sok-sok év munkájával elért eredményeiket.

Székesfehérváron sok társasház működik, a legtöbb képviselője a lakókért munkálkodik. Ám az ő megítélésüket is rontják azon esetek, ahol a közös képviselő saját zsebre dolgozik  Fotó: FMH-illusztráció

Ma 119 nyilvántartott társasház- és ingatlankezelő dolgozik a városban. Az egész ügy lényegében egyikükhöz vezethető vissza, nevezzük őt egyszerűen K.-nak.

– Ez egy tüskés bozóttal teli ingovány, majd meglátja – figyelmeztet első riportalanyom, az egyik Széchenyi úti társasházban. – K. itt nőtt fel, a lakók ismerték. Amikor közös képviselőt kellett választani, a bizalom okán megválasztották őt. A ház alkalmazottja volt, beütemezték tanfolyamra. 2013-ban aztán kivált a Széphő társasházkezelői csoportjából, lett vagy húsz társasháza, de nálunk továbbra is alkalmazott volt. 2015-ben felmerült, hogy fel kéne újítani a hét lépcsőházat. Az ellenőrző bizottságunk kérte K-t, hogy gyűjtsön be árajánlatokat, de ő már a kész szerződéseket hozta. Meglepődtünk: hát nem lesz pályáztatás? K. azt mondta, évek óta ezzel a vállalkozóval dolgoztat, őbenne bízik meg. Az elindított munkák azonban nem akartak haladni. A szóban forgó vállalkozó például lerakatta a taposó egy részét, aztán abbahagyták, elmentek. A december 1-i határidőhöz képest a hónap közepén még sehol sem tartottak. Nagy nehezen megszereztük az összes szerződést és megdöbbenve láttuk, hogy a munkák 80-90 százalékát K. már ki is fizette a vállalkozónak. Olyat is, amit az el sem kezdett még. Mikor kérdőre vontuk K-t, egyszerűen azzal vágott vissza, hogy neki ahhoz joga volt.

– Ekkor még nem tudtuk, milyen balhé van az egész mögött. Megint megnéztem a szerződéseket és látom: két különböző papír készült a kapubeléptető felszerelésére. Átnyálaztuk a számlákat, nem stimmeltek a sorszámok sem, s ekkor néztünk utána, ki is a munkákat végző vállalkozó. A Cégbíróságon az ügyintéző hölgy egy ideig mustrálta a papírokat, aztán elnevette magát. „Hát maguk nem látják, hol a cégvezető telephelye?” Akkor szembesültünk vele, hogy egy, a Sörház téri hajléktalanszállóba, illetve egy ott élő hajléktalanra alapított céggel szerződött le K.

A fiktív cég mögött természetesen nagyon is valós személy áll, őt nevezzük D-nek. A férfit már jó pár évvel korábban eltiltották a vállalkozásalapítástól, ettől függetlenül számos cége van, illetve többen érdekelt. A Széchenyi úton elvégzett és egy sor soha el nem végzett munkáért jelentősen túlszámlázva nyert ki pénzt – K. segítségével – a társasházi számláról, néhány utalást nem is céges, hanem magánszámlaszámra irányítva. Miután az újabb kérdőre vonás után K. mindent tagadott, az ellenőrző bizottság – immár alapos gyanúval – 2016 novemberében rendőrségi büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, több rendbeli okirattal visszaélés és csalás miatt. Ahogy kalkulálnak, úgy 6, 4 millió forint hiányzik a társasház büdzséjéből.

A városban még öt társasházból jeleztek hasonló problémákat, s egyre inkább körvonalazódott: folytatólagos, több éven át tartó visszaélésekről van szó. A vizsgálat néhány hete folyik az ügyben, több hatóságnál is. Azok a társasházi lakók pedig, akik egy K. által kezelt épülethez tartoztak, egyelőre futnak a pénzük után...

(Folytatása következik!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!