Hírek

2013.12.12. 22:07

Táncsicsosok Monacoban

Mór – Figyelemre méltó, a kisváros turizmusának élénkítését szolgáló ötletekkel nyertek monacoi utazást táncsicsos diákok.

B. Kiss László

Monacoban járt a móri Táncsics gimnázium két tanulója és Nagy Andrea tanárnő, Habár a híres kaszinót is megnézték, nem a szerencsejáték kedvéért mentek: egyedüliként képviselték hazánkat egy nemzetközi turisztikai konferencián, ahová a földkerekség tucatnyi országából érkeztek diákok. A kijutásra a lehetőséget egy pályázaton nyerték, ahová egy húsz oldalas projekttervet kellett benyújtani a vendégforgalom témaköréből. Ezt aztán a következő fordulóban szóban is ismertetni kellett – meséli Ivanics Dóra és Illek Nikolett, akik Nagy Andrea tanárnővel töltöttek el négy napot Monacóban. A háttérmunkában három másik diák, Horváth Krisztián, Radics Marcell és Zelovics Dórina volt a segítségükre. A táncsicsosok gasztronómia témájú projekttervet dolgoztak ki, „Móri kalandozások a sváb hagyományok útján” címmel.

A projekt két – magyar és angol – internetes honlap elkészítését illetve az Ezerjó tanösvány kialakítását vette tervbe. A két weboldal tematikus információgyűjtemény. Tartalmazzák az aktuális eseményeket, ismertetik a sváb konyha és borkultúrát, tradicionális recepteket közölnek. A honlapokról, melyek jelenleg feltöltés alatt állnak, kiderül, hogy mit hol lehet megízlelni, és az: a móri sváb specialitásokhoz hol lehet megvásárolni a szükséges alapanyagot. Az Ezerjó tanösvény egyelőre még csak a terv szintjén létezik – derült ki a beszélgetés során. Azok, akik kieszelték, egy hét-nyolc kilométeres útvonalat szeretnének kijelölni, amely egyaránt érintene szőlőhegyet, pincét, Szent Orbán kápolnát, szép kilátást és felhagyott ültetvényt is. Az aki végigjárná a tanösvényt, hét-nyolc tábla segítségével ismerkedhetne meg a móri szőlőművelés hagyományaival, a móri szőlőfajtákkal, a pincékkel vagy éppen a felhagyott szőlők élővilágával. Mórral több honlap is foglalkozik.

Van website-ja az önkormányzat, az idegenforgalmi kínálatot csokorba gyűjteni hivatott TDM szervezetnek és a borvidéknek. Az angol nyelvű honlap azonban így is hiánypótló lenne, miként az Ezerjó tanösvény is, merthogy ilyen még nincs – mondta el a tanárnő, aki szerint a tanösvény megvalósításához nem kell feltétlenül pályázatra várni: összefogás révén is megvalósítható lenne.A monacoi napok egyébként felejthetetlenek mindkét diáklány számára. A konferencián negyven perces angol nyelvű prezentációt tartottak felváltva Magyarországról, Mórról és a sváb hagyományokról a kínai, kanadai, kenyai – meg a többi – diák előtt Az előadás kvízkérdésekkel zárult, a helyes megfejtők jutalma pedig – a hungarikumnak számító – szaloncukor volt. Dóra, aki az Edelweis néptáncegyüttes tagja, néhány percig meg is táncoltatta a hallgatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!