Hírek

2013.02.14. 12:43

Tájházzal gazdagodnak Sárszentágotán

Sárszentágota - Tájházzal gazdagodhat hamarosan a település: Baranyák István polgármester elmondta, egy régi parasztházat vásárolt meg, s újított fel küllemében az önkormányzat.

Miskei Anita

Egy település szépségét, gazdagságát az ott élő emberekben, megőrzött értékeikben is mérhetjük. Talán éppen ez az oka annak, hogy az önkormányzat egy régi parasztház felújításába kezdett, amelyben tájházat alakítanak ki. Baranyák István, a település polgármestere elmondta, 7 millió 300 ezer forint támogatást kaptak a tájház külső felújítására, melynek áfája volt az önerő, amit az önkormányzat biztosított forrásként a munkálatokhoz. Így az épület új tetőzetet kapott, kicserélték a nyílászárókat, s a külső vakolás is megtörtént már. Az épületet körülölelő kerítés egy részét is rendbe hozták már, s a takaros ház belső megszépítésére is vannak terveik. Ahol tudtak, közmunkásokat is bevontak a munkálatokba.

Baranyák István bízik abban, hogy a helyiek megbecsülik majd a tájházat, mely a régiek életét idézi meg (Fotó: Lovász Lilla)

Az épület belsejét, szobáit, konyháját  azonban már önerőből kell felújítaniuk, reméli, hogy az eredeti állapotokat idézhetik fel a nyárra. Addigra ugyanis szeretnének elkészülni. Régi bútorok maradtak a tulajdonos hagyatékából, de a helyiek is felajánlották már régi használati tárgyaikat. A csikótűzhely jó állapotban van, de a búboskemencét újra kell építeniük.
- Szeretnénk majd egy néprajzkutató segítségét kérni, hogy a tájház valóban hiteles képet adhasson nekünk arról, miként éltek őseink - mondta a polgármester. Hozzátette, számtalan felajánlás érkezett már, sok régi tárgyat, bútort őriznek a helyiek, s Braun László hagyatékát is az önkormányzatra bízták.

Baranyák István elmondta még: a ház  udvarát is kihasználják, régi használati tárgyakat állítanak ki, olyanokat, amelyeket a határban, vagy az állattartásban használtak. De ide kerül például az a lóvontatású tűzoltókocsi is, amit jó állapotban őriznek, mindössze le kell festeni - tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!