Hírek

2013.09.03. 11:51

Szüret Fejérben: szépek a savak

Mór-Etyek – A tavalyi évjárathoz hasonló minőséget várnak a borászok. A korai érésű fajták, a cserszegi fűszeres, zenit, irsai olivér már a tartályokban van.

S. Töttő Rita

– Az eddigi tapasztalatok alapján erős közepes minőség és mennyiség várható a móri borvidéken. Mivel a virágzáskor bizonyos szőlőfajták esetében hideg volt, különösen a chardonnay és a muscat ottonel esetében nem teljes értékű bogyók alakultak ki, magyarul e fajták esetében érezhetően kevesebb lesz a termés a tavalyinál – mondta az FMH érdeklődésére Frey Szabolcs, móri hegybíró.

Az idei nyáron gyakorlatilag két hónap aszályos időszak volt, így a savak - különösen a korai érésű fajtáknál - könnyen eltűnhetnek. A borvidék legjellemzőbb fajtái, az ezerjó és a királyleányka, illetve a chardonnay esetében szerencsére Frey Szabolcs szerint megmaradtak a savak. Az a veszély is fennállt, hogy – éppúgy, mint tavaly – hirtelen és egyszerre érkezik el minden fajtánál a szüret, de szerencsére nem így történt, ebben a múlt heti eső sokat segített, széthúzta a szüretek idejét. Móron így szeptember harmadik harmadára taksálják az ezerjó leszedésének ideális idejét.

Nyolcvanhat hektárnyi szőlő fordul a következő években termőre a móri borvidéken Németh Csaba felügyelete alatt. Javában zajlik a szüret, tegnap éppen a szürkebarátot szedték Móron (Fotó: Házi Péter)

A borvidék legnagyobb szőlőtelepítője mostanában a Svájcban élő, de Mórhoz ezer szállal kötődő Molnár Pál, aki az elmúlt négy évben nyolcvanhat hektárnyi területen telepített hagyományos magyar fajtákat. A cél az, hogy a kellemes savgerinccel rendelkező, így kiváló pezsgőalapanyagok segítségével külföldön is kuriózumnak számító ízeket produkáljanak, belátható időn belül. Jelenleg azonban még nem tartanak itt, hiszen a 86 hektárból most csak nyolc hektárnyi a négy évesnél idősebb, azaz termő korú szőlő. Itt zajlik jelenleg is a szüret, ottjártunkkor éppen a szürkebarátot szedték Németh Csaba szőlészeti vezető irányításával.

Egy éven belül több ültetvény is termővé erősödik, így például a borvidék talaját igencsak kedvelő öt hektárnyi generosa is segítheti majd a nagyívű elképzeléseket. A laikusok körében még kevéssé ismert generosát egyébként az ezerjó és a piros tramini keresztezésével állították elő, s ahogy Németh Csaba is mondja, elképesztő a terméshozam, miközben a betegségeknek is kiválóan ellenáll.

– Tavasszal esett elegendő csapadék, ám sokáig hideg volt, ami nem a legjobb a termésmennyiségnek, hiszen kevesebb virágból lett szőlőbogyó. Emiatt nem számítunk kiemelkedő mennyiségre, a minőség azonban a tavalyihoz vagy a 2011-eshez hasonló lehet, ami jó előjel – summázott a csákberényi ifjabbik Sáfrán András. Ők például a csemege szőlőnek számító csabagyöngyéből is készítenek friss, gyümölcsös bort, ez az irsai olivérrel egyetemben már kiforrt, iható állapotban van. A terveik szerint a jövő héten szüretelik a rizlingszilvánit, a generosát, a kékfrankost, amelyből rozét készítenek, szeptember közepén pedig az ezerjó kerül sorra, a legvégén pedig a cabernet franc-t.

Ifjabb Sáfrán András a gyönyörű állapotú generosát dicsérte (Fotó: Házi Péter)

– Szürke rothadás ellen most permeteztünk, mert ha véletlenül újra nagy mennyiségű eső jönne, a vékony héjú ezerjó nem bírná a hirtelen növekedést, megrepedne. Jobb az óvatosság! – tette hozzá Sáfrán András.

Etyeken is résen kellett lenni az elmúlt időszakban, a nyári tapasztalatokról Rókusfalvy Pál, helyi borász mesélt:– Sok csapadékkal, szépen indult év az idei. A nyár aztán hozott egy-két meglepetést. Látszólag a szárazság miatt nem volt betegség, de néhány fajtát, mint a burgundit, valamint a chardonnay-t, elkapott a lisztharmat. A lombozaton ugyan nem is lehetett észrevenni a jeleket, de a másodtermésen rajta volt a fertőzés, így ha valaki nem volt résen júliusban, úgy a növényvédelem hiányában augusztusra a szőlőben aktív lisztharmat kerekedett – így Rókusfalvy, aki elárulta azt is: az erős napsugárzás miatt a fürtöket nem levelezték ki a napégés elkerülése miatt. Ennek és a szárazság ellenére a dús lombozatban a hajnali mikroklíma miatt mégis könnyen előjött a lisztharmat.

Rókusfalvy Pálék a héten kezdik a szüretet

– Mindezek ellenére én egy nagyon jó évjáratra számítok, a mostani csapadék és kellemesebb idő még pont jó a szőlőnek. Nem számítok korai szüretre, mi a pezsgőalapot, azaz a chardonnay-t most e hétvégén szedjük. Valószínűleg a szürkebaráttal és a sauvignon blanc-nal folytatjuk közel egy hét kihagyással. Érik a szőlő, szépek a savak még, mennyiségileg talán kevesebb lesz ebben az évben is, hasonlóan a 2011, 2012-höz.

Idén a boroknál a szép illatokra, a harmonikus alkohol-sav egyensúlyra koncentrálnak Etyeken, ezt a szüreti ideális időpont kiválasztással és a korrekt pincemunkával igyekszenek maximalizálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!