Hírek

2014.09.09. 10:25

A megyében több helyen lenne szükség az önkéntes tűzoltókra

Két személygépkocsi összeütközött, az egyikbe a sofőr beszorult, a másiknak pedig kigyulladt a motortere hétfőn az Ikarus Ipari Parkban. Szerencsére csak gyakorlat volt.

Munkatársainktól

A Fehérvári Tűzoltó Egyesület tűzoltási és műszaki mentési bemutatója jóval több volt hétfőn, mint látvány, vagy ujjgyakorlat. Az önkéntesek adnak ugyanis tűzőrséget e városrészben.

A forgatókönyv szerint az ő értesítésük mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltók is riasztást kaptak az esethez. Az „államiak” vonulása körülbelül nyolc percet vesz igénybe, így a helyben lévő önkéntesek kezdték meg a tűz oltását és a beszorult sérült kimentését. A valós helyzetben is ez a pár perc menthetne meg értéket és életet.

Mivel a tagok között mentőtiszt és mentőápoló is van, az egészségügyi ellátást is szakemberek végezték a mentés és a helyszíni ellátás során is. Különösen nagy a jelentősége az ilyen önkéntes tűzőrségeknek akkor, ha az állami tűzoltóknak egy egy nagyobb katasztrófához kell menniük a közeli városokba – ilyenkor a város nem marad segítség nélkül.

Bár a tűzoltók elméletileg – és most, hogy már Pusztaszabolcson is elkezdődik egy őrs az építése – gyakorlatilag 15 percen belül mindenhová odaérnek a megyében, nagy szükség van az önkéntesekre. Elég csak arra gondolni, ha a forgalom megfogja a szirénázó autót...

– Személy szerint nagyon nagy pártolója vagyok az önkéntességnek. Az önkéntes tűzoltók helyben vannak, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen messziről érkezik a segítség. Jelenleg harminckét bejegyzett egyesület működik a megyében. Tűzesethez és műszaki mentéshez húsz egyesület vonul. Az önkénteseket nem riasztjuk, hanem tájékoztatjuk. Míg a hivatásosoknak kötelező kivonulni. ők csak olyan feladatot végeznek, amit önként vállalnak. Senki nem testál rájuk kötelezettséget. Cece környékén és Pest megye, Fejér megye határán nem nagyon alakultak ki ilyen civil szerveződések, a legintenzívebb tevékenységet pedig Fehérvár, Mór, Csókakő térsége látja el – mondta el Farkas- Bozsik Gábor, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Hozzáteszi: egyébként nagyon jó, mondhatni baráti kapcsolatot ápolnak az önkéntesek és a hivatásosok. A településeken az önkéntes tűzoltók hatalmas értéket képviselnek. Van lemorzsolódás, de szerencsére sok fiatal csatlakozik be az egyesületi életbe. Jó helyre kerülnek, csak a hasznukra válhat a pozitív példa.

Az említett húsz aktív Fejér megye egyesület idén 12 millió forint értékben kap támogatást, amit nem készpénzben kapnak meg, hanem szakfelszerelés formájában.

Idén szeptember 27-én rendezik meg Csákváron a már hagyományosnak mondható önkéntes tűzoltó versenyt. Nagy népszerűségnek örvend, tavaly Móron közel háromszázan voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!