Hírek

2009.11.26. 03:29

Szomorú jövőkép a tűzoltóknál - segítséget várnak

Székesfehérvár - A tűzoltókat érintő, 1,8 milliárdos költségvetési megszorítás miatt kétezerötszáz egyenruhás, rohamsisakot viselő tűzoltó tüntetett a közelmúltban a fővárosban.

Tihanyi Tamás

 

Ott ülök tehát a fehérvári tűzoltók között, és szorgalmasan jegyzetelek. Először rögzítem a tényt, hogy tiltakozó akciójuk nem a bérek miatt történt, hanem a költségvetésben szereplő 1,8 milliárd forintos elvonás miatt demonstráltak. Pedig a pénztárcák sem vastagok. Egy tapasztalt tűzoltó - aki 11 éve esetenként a bőrét viszi a vásárra -, a különböző pótlékokkal együtt nettó 100-105 ezer forintot kap havonta. Ez azt jelenti, hogy ha esetleg valamilyen okból megvonják a pótlékot, akkor már a magyar minimálbérre csökken a havi fizetés. A kezdő tűzoltó 80 ezret visz haza, és 3-5 év, amíg eldől, valóban ez lesz a hivatása.

Az 1,8 milliárdos elvonás miatt várhatóan többet kell majd különböző munkákat vállalniuk, hiszen a technikai fejlesztésekhez szükséges pályázati önrészt elő kell teremteni. (Egy fecskendő például 80 millió forint, amelynek a 20 százalékos önrésze sem kevés pénz.) Tehát - hallottam tegnap - a tűzoltók lényegében azért dolgoznak, hogy életeket menthessenek. Ráadásul ez a munka könnyen a káreseteknél történő bevetések hatékonyságának rovására mehet: nem mindegy, hogy több órás favágás után, vagy kipihenten érkezik a tűzoltó az égő családi házhoz. Szerintük javítana a helyzeten, ha nem technikára, hanem pénzre lehetne pályázniuk, hiszen ez olcsóbbá tenné a beszerzéseket. És akkor talán maradna arra is, hogy védőruhát válthassanak két bevetés között, s ne víztől csöpögve kelljen tölteniük egy egész napot.

A követelmények mindezek mellett magasak. Nekik riasztás után teljes technikával két percen belül el kell hagyniuk a laktanyát, s oda mennek, ahonnan más elmenekül. A szolgálat 24 órás, ezt követi a 48 óra szabadnap. De ilyen fizetések mellett a pihenőnap sem heverés, hanem valamilyen más munka a megélhetésért. Mégsem a panaszok sorolása volt beszélgetésünk célja. A tűzoltók támogatást várnak tőlünk, azoktól, akik egyszer (talán nem is olyan sokára), ha úgy hozza a sors kétségbeesve hívjuk majd a 105-öt. Ha kell szóval, ha kell, tettekkel várnak támogatást az emberektől, azoktól, akik állítólag a legjobban bennük bíznak.

Egy átlagos szolgálati nap a tűzoltóknál...

A szolgálattal töltött nap 6-kor kezdődik, 6 óra 20 percig megtörténik a váltás. A kiképzés 8 órakor veszi kezdetét, ennek része egyórás elméleti, kétórás gyakorlati felkészítés. A 11 és 12 óra közötti idő az önképzésé. A különböző technikai foglalkozások délután 16 óráig tartanak: ezeknek része például a laktanya karbantartása, vagy a favágás. Ehhez jönnek riasztások, káresetek. Idén eddig 1100 vonulás történt, ez napi három esetet jelent átlagolva, de van olyan, mikor 38 eset van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!